Bygga nytt, ändra eller riva


Våren 2014 byter vi datassystem.

Det innebär att vår handläggningstid och vår service påverkas under denna period.

Tack för din förståelse!

Här på vår hemsida hittar du information och kan hämta hem de blanketter som du behöver för att snabbt och enkelt komma igång med bygg, rivnings och marklov. 

Bygga

Det finns lagar och regler som styr var, hur och vad vi får bygga. Dessa lagar är till för att vi ska skapa ett så bra och hållbart samhälle som möjligt, med en attraktiv stad och en levande landsbygd.

Idag regleras vårt byggande utifrån plan och bygglagen (2010:900), plan och byggförordnigen (2011:338) samt miljöbalken (1998:808).

För att säkerställa att de tekniska egenskapskraven uppfylls finns Boverkets byggregler(BFS 2011:6) i dagligt tal BBR 20.

Bygglov

Du kan få hjälp med din ansökan om bygglov via bygglovsguiden. Bygglovsguiden tar dig igenom hela bygglovsprocessen steg för steg. I bygglovsguiden finns även ett alfabetiskt sökregister där du kan få svar på dina frågor.

Till Bygglovsguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Tips! Använd guiden i mobilen eller på surfplattan.

Du kan även söka bygglov mm med hjälp av våra ansökningsblanketter som du hittar i höger spalt under rubriken Mer information.

Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov?

I brochyren " Information och exempelritningar för nybyggnad av enbostadshusPDF (pdf, 1.9 MB)"  finns information om de handlngar och ritningar som behövs.

Till dig som vill bygga under sommarhalvåret
Under perioden mars till juli är det många som söker bygglov. För att vi ska kunna tillgodose dina önskemål är det viktigt att lämnar in din ansökan/anmälan i extra god tid.

Besök bygglovsenheten

Om du har frågor eller känner dig osäker är du välkommen att kontakta bygglovsenheten för rådgivning. Vi tar emot spontana besök i mån av tid. Vill du vara säker på att få hjälp av en handläggare så boka tid. Ett besök hos oss kan vara en bra start för att förverkliga dina byggdrömmar.

Tipsa en vän

KONTAKT FÖR BOKNING, FRÅGOR OCH RÅD

E-post adress: byggnad@vanersborg.se

Kom ihåg att skriva fastighetsbeteckning, kontaktuppgifter och att beskriva ditt ärende.

Besöksadress:
Sundsgatan 29, Vänersborg

Telefon expeditionen:
0521-72 13 13

Expeditionen svarar på enklare frågor och förmedlar kontakten med handläggare.

Öppettider för besök:
1/9-30/4 kl. 08.00-17.00
1/5-31/8 kl. 08.00-16.00
Lunchstängt kl. 12.00-13.00.


Mer kontaktinformation >>

Text

Vänersborgs kommun | 462 85 Vänersborg | Besöksadress: Sundsgatan 29 | Telefon: 0521- 72 10 00 | E-post: kommun@vanersborg.se