Hjälp om webbplatsen

Ändra teckenstorlek och teckenfärg


Du kan anpassa utseendet på www.vanersborg.se. Till exempel kan du ändra teckenstorlek, teckensnitt, radavstånd och kontrastfärg.

Ändra teckenstorlek direkt i webbläsaren


Genom att klicka på knappen Ctrl och + förstorar du texten och klickar du på Ctrl och - (minustecken) förminskar du texten.

Lättläst


Under rubriken Lättläst i sidhuvudet har vi information om kommunen på lättläst svenska.

Uppläsning


Som stöd för personer som exempelvis har läs- och skrivsvårigheter, eller för personer som hellre lyssnar än läser, finns en funktion för att få webbplatsens innehåll uppläst. Funktionen aktiverar du med hjälp av länken "Lyssna" som ligger i sidhuvudet på varje sida.

Teckenspråk


Delar av webbplatsens innehåll finns på teckenspråk i form av filmer. För att kunna se filmerna använder du Internet Explorer för Windows. Länken till teckenspråksfilmerna hittar du i sidhuvudet.

Tillgänglighet


Vår ambition är att all information och alla tjänster som publiceras på Vänersborgs kommuns webbplats ska vara tillgänglig och användbar för alla besökare, oavsett om de har något funktionshinder och oavsett vilken webbläsare eller vilket operativsystem de använder.

Att göra Vänersborgs kommuns webbplats fullt tillgänglig är ett kontinuerligt arbete. Om du har problem med att använda någon del av webbplatsen vill vi gärna att du kontaktar oss och berättar vad som inte fungerar. På så sätt hjälper du oss att förbättra vår webbplats. Självklart gäller detta också om du har frågor kring informationen på den här sidan eller förslag på förbättringar.

Snabbkommandon


Följande tangenter används på webbplatsens alla sidor:
S  Hoppa över navigeringen och kom direkt till textinnehållet
0  Om webbplatsen
1  Startsida
2  Nyheter
3  Webbkarta
4  Sökfunktion
5  Vanliga frågor
7  Kontakta kommunen
8  Juridisk info (om webbplatsen)

Hur du aktiverar snabbkommandon beror på vilken webbläsare och vilket operativsystem du använder.
Med Windows ska du vanligen hålla ned Alt-tangenten och samtidigt trycka tangenten för det önskade snabbkommandot. Sedan trycker du Enter.
Med Mac OS använder du Ctrl-tangenten och snabbkommandot.
Webbläsaren Opera har en annan lösning: där trycker du ner tangenterna Skift och Esc och därefter snabbkommandot.
Se hjälpfilen för din webbläsare för mer information.

Adobe Reader

PDF-filer


Dokument som finns på vår hemsida lägger vi ut i filformatet PDF, filerna öppnar sig i ett nytt fönster. För att kunna läsa dem behöver du ha Adobe Acrobat Reader installerat på din dator.
Ladda ner Adobe Reader här kostnadsfritt.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skärmupplösning


Webbplatsen är skapad för en skärmupplösning på 1024 x 768 pixlar och högre.

Hur förflyttar du dig bakåt eller framåt


Klicka på "Bakåt" eller "Framåt" i menyraden på din webbläsare eller klickar på rubrikerna i vänstermenyn.

Startsida


För att komma till Startsidan, klickar du på "Startsida" överst i vänstermenyn eller klickar på "VÄNERSBORG" i sidhuvudet.

Nya fönster


Länkar inom webbplatsen öppnas inte i nya fönster. Däremot öppnas länkar till andra webbplatser och länkar till pdf-filer i ett nytt fönster.
Om du själv vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom att högerklicka på länken och välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik".

Skriv ut


Genom att klicka på den lilla skrivarsymbolen längst upp till höger i mittenkolumnen, så skrivs en utskriftsanpassad sida ut, där webbplatsens sidhuvud och menyer är borttaget.

Riktlinjer


Webbplatsen är formgiven och utvecklad med målsättningen att följa de riktlinjer som finns i Vervas dokument Vägledningen 24-timmarswebben.
Tipsa en vän

KONTAKT

Catrin Eklund
Webbutvecklare

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon:
0521-72 11 14

E-post:
webbredaktionen@vanersborg.se

Vänersborgs kommun | 462 85 Vänersborg | Besöksadress: Sundsgatan 29 | Telefon: 0521- 72 10 00 | E-post: kommun@vanersborg.se