Gå till innehåll

Verktygsfält

Ungdomars egna konstutställning om psykisk ohälsa

Exempelbild för nyhet

Nawar och Tilde.

Välkommen till konstutställning på Timjan med vernissagefest fredag 24 maj.

Utställare är ett gäng ungdomar i åldrarna 13-19 år från Vänersborg, som utfrån temat psykisk ohälsa har tolkat och skapat konst i olika uttrycksformer. Utställningen omfattar alltifrån tavlor, skrifter, dockor till skulpturer.

Vernissage fredag 24 maj

Alla som vill är välkomna på vernissagefest fredag den 24 maj klockan 17.00-18.00. Timjan kommer att bjudas på fika under invigningen.

Konstutställningen pågår sedan fram till 31 maj. Du kan se den i Timjans lokaler som är en trappa ner på Vänersborgs bibliotek.

Utställningen går att se

  • Måndag - fredag klockan 10.00-18.00.
  • Lördag klockan klockan 10.00-15.00

Adressen till Vänersborgs bibliotek är Sundsgatan 6 i Vänersborg.

En utställningen med ett viktigt budskap

De unga konstnärerna bakom konstutställningen har jobbat med det här i två månader och nu är det alltså äntligen dags att visa upp verken.

Nawar och Tilde går i sjuan och är två av konstnärerna som brukar hänga på Timjan. På fritiden ägnar de tid åt att rita och pyssla.

Inför konstutställningen har Nawar skapat en imponerande docka i naturlig storlek med hjälp av olika slags material. Till skillnad från Nawar har Tilde målat en fascinerande tavla och framställt en skulptur.

De båda hoppas att deras konstverk väcker medvetenhet hos andra och visar att psykisk ohälsa kan se olika ut för alla.

- Folk som tycker att det är skämmigt ska få veta att de inte är ensamma om det, utan det finns fler som känner samma, säger Nawar.

- Det pratas inte tillräckligt om det här i skolan och det är viktigt att det kommer fram, säger Tilde.

Båda upplever att det råder mycket tystnad kring psykisk ohälsa i skolan och hoppas att det förbättras i framtiden. Deras insats i den här konstutställningen är ett sätt att lyfta psykisk ohälsa bland unga såväl som vuxna.

Timjan är en mötesplats för kreativitet

David och Medlinn är personal på Timjan och ansvarar för konstutställningen. Det var när de upptäckte att ett gäng av Timjans besökare ägnade sig åt konst och hade ett öga för det, som det bestämdes att skapa en konstutställning i samråd med gänget.

- Vi möter många ungdomar som är intresserade av ämnet psykisk ohälsa och vill synliggöra att det finns många ungdomar som har tankar och idéer kring detta, berättar David på Timjan. Konstutställningen ger dessa ungdomar en chans att illustrera sina tankar om psykisk ohälsa genom konst.

Timjan är en mötesplats som har i syfte att erbjuda fri kultur och kreativitet för alla mellan 13-25 år.

Relaterad information

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 maj 2024