Gå till innehåll

Verktygsfält

15 sommarlovstips som inte kostar mycket

Exempelbild för nyhet

Redaktionen för Ungivbg har samlar våra bästa tips på aktiviteter i närområdet som är gratis eller kostar upp till max 100 kronor per person.

 1. Spela discgolf på Skräcklan
  På Skräcklan finns en discgolfbana med 9 hål som är perfekt för dig som är nybörjare. Är du under 20 år finns dessutom frisbees att låna från Lyckans fritidsgård som ligger alldeles när första utkastet.

 2. Fixa en spelkväll
  Samla vänner och familj och utmana varandra i era favoritspel. Är vädret fint kan ni till exempel sitta ute och spela brädspel. Ta med en picknickfilt och lite snacks också för en riktigt mysig spelkväll i sommarvärmen.

 3. Cykelorientering
  Ge dig ut på okända och kända cykelvägar genom cykelorientering i Vänersborg och Trollhättan. Förutom att upptäcka vårt närområde kan du svara på frågor och tävla mot andra.

  På turistbyrån finns karta att skaffa för att ge dig ut. Cykelorienteringen pågår under hela sommaren så du väljer själv när du vill ge dig ut på cykeltur.

  Läs mer på visits webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 4. Paddla kanot eller ro båt på Hunneberg
  Visste du att du kan hyra en kanot eller roddbåt på Hunneberg och ge dig ut på sjöarna Eldmörjan eller Grunnsjön? En perfekt aktivitet för dig som gillar djur och natur. En kanot rymmer tre personer och kostar 300 kr att hyra för en halvdag. En roddbåt kostar 250 kr för en heldag. Flytvästar ingår i hyran.

  Läs mer på Destination Halle- och Hunneberg:
  Hyra kanot Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  Hyra båt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 5. Utmana kompisar på en basketmatch
  Det finns flera basketplaner runt om i kommunen att spela på. Planen vid Torpa fritidsgård är en av dem, och på fritidsgården kan du dessutom låna basketboll utan kostnad. Samla ett par kompisar och kör en match på skoj!

 6. Ha filmmaraton
  Kolla på film funkar både bra själv eller med vänner. Det blir ännu bättre om du gör en grej av det. Bestäm ett tema, fixa snacks och dryck samt fixa mysig stämning. Är ni flera som tittar tillsammans kan alla ta med var sitt snacks att dela på.

  Förslag på teman kan vara nostalgi, skräck, romantik eller filmserier som Harry Potter, Spiderman eller Sagan om ringen.

 7. Shoppa secondhand
  Shoppa billigt och miljömedvetet genom att ta ett varv till de olika secondhand-butikerna som finns i vårt närområde. Du kan fynda både möbler, inredning, teknik och roliga grejer.

  Om du dessutom redan har grejer hemma du inte använder kan du skänka dem. På Erikshjälpen får du fikakupong till deras café när du skänker.

 8. Besök konsthallen
  Under sommaren är det Sommarsalong på Konsthallen. Där visas verk från personer i alla åldrar som alla kommer från Vänersborgsområdet. Det var öppet för vem som helst att lämna in, så kanske har du en släkting, granne eller vän till familjen som lämnat in en tavla.

  Öppettider hittar du på vanersborg.se/konsthall

 9. Träna in en ny skill eller partytrick
  Kanske har du alltid drömt om att lära dig jonglera eller lösa en Rubiks kub? Sommarlovet är det perfekta tillfället för att skaffa dig en oväntad talang. Nu har du gott om tid och hinner öva lite varje dag. På Youtube finns massvis med videos som du kan titta på för att snabbt lära dig.

 10. Bestig Björkås trappor i Vargön
  Ta vandringsleden Björkås trappor upp på Halleberg. Flera hundra steg av natursten leder dig upp på berget omgiven av fina naturupplevelser. När du kommer längst upp finns det även en fin utsikt över Vargön som en fin belöning.

 11. Utflykt med picknick
  Ta en cykeltur, promenad eller ta en tur på annat sätt till något fint ställe i vår närhet. Stigen mellan Dalbobron och Ursand är fin och det finns många fina utsiktsplatser uppe på Halle- och Hunneberg. Eller så är det Skräcklan eller Sikhall som lockar dig mest. Ta med en filt att sitta på och gott att äta och dricka.

 12. Häng på en fritidsgård
  Till kommunens fritidsgård är du välkommen fram till året du fyller 20 år. Där kan du spela spel, fika, gör aktiviteter och snacka med fritidsledarna. Kanske kan du och dina kompisar köra en spontan pingis- eller biljardturnering?

 13. Bowla
  Att bowla är en rolig inomhusaktivitet för 2-6 pers. En bana kostar sällan mer än 300 kr/tim att hyra så det blir inte så dyrt om ni är ett par stycken. Billigast är det ofta dagtid på vardagar och eftersom du har lov är det ju inga problem att spela då.

 14. Börja skriva dagbok
  Skriv ner vad du gör och vad du tänker på i en dagbok. Det är kul att ta fram och kika på om några år, men också ett bra sätt att bearbeta tankar och känslor på. En dagbok passar alla oavsett ålder.

 15. Planera en framtida resa
  Även om det inte är aktuellt att resa just nu, så behöver det inte betyda att du aldrig kommer att ge dig ut på en resa. Börja att välja ett roligt resmål för nästa sommar. Det spelar ingen roll hur långt bort det är, välj bara något som känns rimligt.

  Gör en budget och sätt ett sparmål för varje månad. Nu kan du börja drömma om dina favoritplatser som du vill besöka, gör en resrutt i fantasin. Att planera är en del av det roliga!

Fler sommarlovsaktiviteter för olika åldrar

Vänersborgs kommun erbjuder också ett stort utbud av lovaktiviteter.

Kolla in sommarlovsprogrammet

Text: Emma, Eleonora, Abdisadaq, Lisa, Rahma och Nadia.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 juli 2024