Mat inom omsorg och hjälp
I Vänersborg ansvarar Kostenheten för att tillaga och leverera ut måltider till våra kommuninvånare som har behov av mat i hemmet eller till sitt boende.
Våra ledord inom Kostenheten:
- God mat
- Trivsam miljö
- Näringsriktig mat
- Säker mat
- Klimatsmart verksamhet
- MCS-märkt fisk
- Ekologiska livsmedel
Maten på våra äldreboenden
VI GER MÖJLIGHET ATT PÅVERKA - Vi arbetar hela tiden med kvalitetsförbättringar och utvecklar våra menyer för att följa med i tiden. Dock finns alltid den svenska husmanskosten som en grund i våran matsedel. Kostombud från de boenden ger sina synpunkter via matråd där förslag o tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul o midsommar serveras traditionella rätter.
VI SKAPAR PLATS FÖR SAMVARO - Vi vill att maten på våra äldreboenden ska skapa en fin stund som främjar social samvaro. En måltid har flera syften den ska uppfylla våra behov av näring och njutning men även det sociala umgänget kring måltiden är viktig.
VI ÄR SNÄLLA MOT MILJÖN - Vi jobbar kontinuerligt med att öka inköpen av ekologiska livsmedel. VI jobbar även med utvalda fairtraide produkter där inköp ska uppnå 100% där det är bla bananer, kaffe och kakao. Kött, kyckling, mejeriproduker är svenska och vår fisk är fångad medhållbara metoder, MSC-märkt fisk.
VI SOM LAGAR DIN MAT - Vi finns på Odenköket & Solrosens kök. Teamen i dessa kök jobbar hela tiden med att tillaga god och smakfull mat.
Matleveranser från Odenköket
Särskilt boende
- Björken
- Eken
- Linden
- Niklasbergsvägen 1
- Niklasbergsvägen 9
- Solängen
- Ekeliden
Andra boenden
- Kastanjevägen
Daglig verksamhet
- Oasen
- Pionen
- Slåttergatan
- Solängen
- Ekeliden
Matleveranser från Solrosens kök
Särskilt boende
- Sörbygården
- Solhaga
- Ringhem
Restauranger
- Restaurang Solrosen
Säker Mat Inom Äldreomsorgen
Säker Mat Inom Äldreomsorgen – Vår Gemensamma Trygghet
Vi vet att mat tryggar både kroppen och sinnet. Därför arbetar vi systematiskt för att säkerställa att varje måltid är säker, näringsrik och tillagad med omsorg – varje dag.
Kompetens i köket
All kökspersonal har genomgått utbildning i livsmedelshygien enligt Livsmedelsverkets riktlinjer. Vi håller kontinuerlig kompetensutveckling för att följa aktuella lagkrav och branschstandarder. Personal bär skyddskläder, och följer hygien och rengöringsrutiner.
Livsmedelssäkerhet
Vi arbetar enligt HACCP-principerna (Hazard Analysis and Critical Control Points), som innebär: Identifiering av möjliga hälsorisker i livsmedelshanteringen, förebyggande åtgärder vid kritiska kontrollpunkter (t.ex. temperatur, förvaring, hantering). Temperaturmätningar görs vid mottagning, tillagning och servering – som loggas dagligen. Dokumentation och snabba åtgärder vid avvikelser. Råvaror hanteras utifrån bäst före-datum, allergenmärkning och spårbarhet.
Näringsanpassning och specialkost
Måltiderna är näringsberäknade enligt riktlinjer för äldres nutrition. Boende med allergier, kostrestriktioner eller särskilda behov får anpassad kost. Smak, måltidsglädje och traditionella rätter har stor betydelse – maten ska inte bara vara säker utan också trivsam.
Delaktighet och kommunikation
Kostombudsträffar genomförs ihop med socialförvaltning och representanter från kostenheten Vi delar gärna med oss av våra rutiner så som till exempel livsmedelssäkerhet, måltidsplanering och de krav som vi ställer på våra leverantörer. Förslag, synpunkter och återkoppling angående måltider som serveras tas gärna emot, inför kommande planering av matsedel samt utveckling av recept.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 1 oktober 2025