Gå till innehåll

Verktygsfält

Kommunkoreograf

En unik möjlighet för dig att möta dans på oväntade platser och på nya sätt.

Kommunkoreograf i Vänersborgs kommun är ett ettårigt dansresidens för att sprida och förmedla dansupplevelser. Residensets tema är Step Forward och utgår från kommunens övergripande inriktningsmål om att skapa mer jämställda och jämlika förutsättningar att påverka sina liv för invånarna i Vänersborg.

Residenset kommunkoreograf utgår från communitydans, det är ett begrepp som betyder att invånarna och platsen är betydande och medverkande i mötet med dans.

Marvil Iglesias och Mateja Kovacevic är utvalda till kommunekoreografer och arbetar i Vänersborg juni 2022- maj 2023.

Kommande aktiviteter
I mars månad intensifierar kommunkoreograferna sina aktiviteter och synlighet i kommunen. Just nu arbetar dem med i huvudbiblioteket med bibliotekarierna och personal från Timjan. De möter också unga i Timjans mötesplats för HBTQ-personer.

23 mars kl. 15.00-19.00 DANCE, SWEAT, QUEERS. Dansworkshop med kommunkoreograferna för dig mellan 13-25 år.

I maj kommer de arrangera utomhusbiograf i maj i Vargön och Brålanda.

Här kan du se vad som har hänt

Projektet startade med en kick-off i kommunhuset. Det inleddes med en pesentation av Vänersborgs kommunkoreografer Marvil Iglesias och Mateja Kovacevic. Tillsammans med projektledaren Malin Haglund berättade dem om residenset tema och syftet med projektet. Kommunkoreograferna berättade även om sin dansbakgrund och vad de kommer att arbeta med under residensperioden, juni 2022- maj 2023. De kommunanställda fick också lämna sin favoritlåt på post-it-lappar, som på något sätt ska användas under residenset. Det bjöds på fika och presentationen avslutades med att de kommunanställda fick dansa tillsammans med kommunkoreograferna. Så här såg det ut. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunkoreografernas arbetsmetod för den första perioden har varit researchbaserat. Det betyder att Marvil & Mateja har träffat människor som bor och lever i Vänersborg, besökt olika bostadsområden, platser och träffat olika arbetsgrupper och förvaltningar för att skaffa sig ett nätverk och kunskap om Vänersborg.

Under juni och juli hade kommunkoreograferna workshops med kultur- och fritidsförvaltningens feriepraktikanter. Under workshopstillfällena dansades det hiphop, house och eget skapande genom olika dansövningar. Tillsammans diskuterade de vad dansverksamma och intresserade inom Vänersborgs kommun vill se mer av eller är nyfikna på inom danskonsten. Kommunkoreograferna erbjöd också dansworkshops för barn och unga på Torpaområdet under sommarlovet.

Kommunkoreograferna träffade danssommarjobbarna och följde med dem till Vargön och träffade de seniorerna som är boende på Ekelidens äldreboende.

Den 9 juli samlades barn och vuxna för att fira den muslimska högtiden Eid Al-Adha på Torpavägen. Vänersborgs kommun var representerade via bland andra kommunkorograferna och personal från Vänersborgs konsthall. Barnen och deras vuxna fick testa på att dansa hiphop.

Vänersborgs kommunkoreografer anordnade två dagar med öppna dansworkshops 23-24 augusti i den stora danssalen i Vänerparken.

Här fick deltagarna testa på de olika dansformerna hiphop, locking, disco/funk, streetdance, vogue och house tillsammans. Deltagarna var främst vuxna mellan 20-50 år. Det bjöds även på fika.

Under hösten har kommunkoreograferna arrangerat dans i en tvättstuga på Torpaområdet för mammor boende i området.

Under tre öppna workshops 7 oktober, fick vänersborgarna dansa och svettas tillsammans med kommunkoreograferna. Från noll till hundra på en gång - en riktig dansfest! Dansstilar under kvällen var disco, funk, battle och freestyle och deltagarna hade en riktigt härliga dansstund tillsammans med andra vuxna.

Söndagskväll den 9 oktober klockan 21.00-22.54 under fullmåne, höll Vänersborgs konsthall extraöppet. Kommunkoreograferna Mateja Kovacevic och Marvil Iglesias visade upp en konstnärlig tolkning av BarroLévens pågående glaskonstutställning.

I likhet med BarroLevén valde kommunkoreograferna att undersöka glaset, rum, ljus, skugga, rörelse och stillhet. Till stöd för tolkningen använde man sig av besökarnas upplevelser av utställningen. Ett material som samlades in under vernissagen den 1 oktober.

Under kvällen bjöd koreograferna in publiken till ett deltagande sökande, där perspektiven växlar mellan micro och macro, det inre och det yttre undersöktes.

- Vårt performance är ett konstnärligt uttryck med en historia som tänjer på scenkonstnärliga ramar och vill integrera med en publik. Inför vårt arbete erbjöd vi invånare att dela med sig av deras upplevelser av Barrolevens konst. Detta blev vårt koreografiska underlag och vi skapade en konstnärlig dialog mellan oss, invånare och glaskonstnärerna, menar Mateja Kovacevic.

- Vi ville erbjuda något nytt till Vänersborg och vi ville göra ett performance under fullmåne. Performancet började när du gick hemifrån och till konsthallen under fullmånens sken genom Vänersborgs stad, säger Marvil Iglesias.

- Responsen var bland annat att deltagarna/publiken kände att de var i en pulserande stad, en kommentar var att det kändes som att en var i New York, berättar Mateja. En ny upplevelse erbjöds, besökarna fick se, höra och uppleva en ny interdisciplinär dimension mellan konst och dans.

Kommunkoreograferna arbetar nära kommunens filmare Jerry Löfberg, för att ta egenskapande dansfilmer från olika platser i Vänersborgs kommun. Målet är att samla flera digitala dansupplevelser som kan leva vidare även efter residensets slut. Här kan du se en av filmerna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under Kulturveckans invigning 24 oktober i Festsalen på Folkets hus medverkade Kommunkoreograferna genom att presentera projektet och prata om dansen och kulturens betydelse för ett samhälle. Kommunkoreografernas egna dansfilm Dans under fullmåne visades för besökarna.

Den 28 oktober arrangerades det Halloweenfest på Skatan/Spovens tvättstuga på Torpaområdet. Över 100 barn firade Halloween tillsammans med tipspromenad, lekar och gåtor. Barnen kunde också dansbattla (danstävling) mot kommunkoreograf Mateja, med möjlighet att vinna en godispåse. Kvällen avslutades med grillad korv och utomhusdisco. Eventet har genomförts med ett nära samarbete med mellan kommunkoreograf och den lokala arbetsgruppen från Hyresgästföreningen som arbetar med boendemiljö i Torpa.

1-2 november deltog Kommunkoreograferna under VBG Dance festival som konferencierer, genomförde workshops och agerade trygghetsvärdar. VBG Dance festival är en dansfestival för de mellan 12-25 år som bor i Västra Götaland. Festivalen pågår under två dagar och lockar unga, dansintresserade och är en återkommande knytpunkt för möten och dans. Festivalen arrangeras av Kultur och fritidsförvaltningen.

Temat för årets festival var identitet och kommunkoreograferna arbetade nära Kultur och fritidsförvaltningens verksamheter för att bidra till trygghetsskapande och kunskapshöjande inkluderingsarbete genom att bland annat införa pronomenrundor och synliggöra queera dansuttryck och identiteter.

Lördag 26 november invigdes Vänersborgs huvudbibliotek och kommunkoreograferna var såklart på plats för att träffa vänersborgare och visa upp en del av deras arbete genom en filmdokumentation. Kommunkoreograferna arrangerade också boktips i form av olika HBTQ- och danslitteratur. Under våren kommer kommunkoreograferna förlägga mer aktiviteter i huvudbiblioteket.

Under december månad hade projektet halvårsavstämning. Projektgruppen med representanter från olika förvaltningar samt regionens danskonsulent fick lyssna till kommunkoreograferna om hur projektet fortskridit. Kommunkoreograferna berättade bland annat att 1400 deltagit i deras aktiviteter, och att man möts av stort engagemang från invånarna.

- Det är så många vuxna och seniorer som är intresserade och själva vill dansa, berättade kommunkoreografen Mateja Kovacevic.

- Jag är djupt imponerad av kommunkoreografernas spännande arbete i Vänersborg kommun, sa danskonsulent Anna Åkerström.

I en tidig morgon i februari var kommunkoreografen Mateja inbjuden till Rotary för att berätta om arbetet med Kommunkoreograf-projektet och om dansstilen hiphop. Mateja fick besvara många nyfikna frågor och träffen avslutades med att de dansade tillsammans.

Här kan du läsa mer om projektet kommunkoreograf

I arbetet som kommunkoreografer kommer Marvil och Mateja arbeta med bland annat:

  • Allas lika värde: som kommer ta form ur ett icke-heteronormativ perspektiv. Det innebär att genom danskonsten verka kunskapshöjande och arbeta för att normalisera och medvetandegöra queerness.
  • Utomhusbio som mötesplats: genom att visa dansfilm som utomhusbio vill kommunkoreograferna skapa en mötesplats och visa dansens olika medium. I samband med filmvisningar kommer besökarna kunna delta i olika workshops.
  • Digital förmedling av dansupplevelser.

Därtill kommer det finnas utrymme i uppdraget för lite extra upptåg och satsningar som vi idag kanske inte kan förutse, utan som kommer att skapas i mötet med vänersborgarna.

Residensets tema är Step forward. Temat handlar om utveckling, en riktning framåt, en rörelse men också om mod, vilket tar utgångspunkt i kommunens övergripande inriktningsmål att skapa jämställda och jämlika förutsättningar för att påverka sitt liv.

Mateja Kovacevic (hon/henne) har växt upp i Vänersborg och började dansa på estetprogrammet dans på gymnasiet. Dansen tog henne till Uppsala, där hon var medgrundare av streetdance-plattformen Uppsala loves hiphop, som fått ett nationellt erkännande i danssverige.

Mateja har rest runt i världen för att förkovra sig i olika danskulturer genom resor till bland annat Marocko, Frankrike och USA. Mateja har uppträtt och undervisat i Palestina och hittat sin kärlek till afro-kubansk dans i Kuba. Mateja pendlar just nu mellan boende i Uppsala och Vänersborg, för olika danspedagogiska och konstnärliga uppdrag.

Marvil Iglesias (han/honom) har varit aktiv inom flera danssubkulturer i Sverige sedan 2010. Via olika folkdanser har Marvil sedan kommit i kontakt med olika streetstilar och club dance subkulturer, med fokus på dansstilarna locking, house, whacking, voguing och hip hop. Marvil är baserad i Stockholm och undervisar bland annat på Stockholms konstnärliga högskola.

Mateja och Marvil ser fram emot att arbeta näraVänersborgs kommuns olika förvaltningar för att tillsammans låta danskonsten bli en inkluderande vardag i Vänersborgs kommun. I hiphopkulturen brukar man säga “each one, teach one”, det vill säga att vi lär av varandra. Det är den utgångspunkten de tar med sig till samtal och interaktioner för att se Vänersborgs kommun utvecklas och ta ett steg framåt.

Projektet kommer kunna följas på kommunens ordinarie kanaler som hemsida och Facebook.

På Instagram kommer ni även kunna följa Kommunkoreografernas framfart.

Kommunkoreograf på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 I projektgruppen från Vänersborgs kommun finns representanter från Kultur- och fritidsförvaltningen, Kommunstyrelsen/avdelning för hållbar utveckling, Barn- och utbildningsförvaltningen samt Socialförvaltningen.

Projektgruppen har arbetat fram temat och finns med för att följa och bidra till den gemensamma processen. Projektledare för Kommunkoreograf i Vänersborg är Malin Haglund, enhetschef kultur på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Från Västra götalandsregionens Förvaltningen för Kulturutveckling finns danskonsulent Anna Åkerström med att stötta och handleda arbetet.

I Vänersborgs kommun har vi arbetat med dans länge. Dels pedagogiskt genom Danspoolen, där utbildade danslärare träffar barn och ungdomar i dansundervisning både på skoltid och på fritiden. Dels har vi också satsat på dans som scenkonst och visar professionella dansföreställningar i skolan och för allmänheten. Vi har medverkat i en rad regionala dansprojekt, haft dansresidens och vi arrangerar varje år VBG Dance festival för unga dansare och ung publik.

Vår ambition är att erbjuda ett brett utbud av dans till våra invånare, med ett särskilt fokus på barn och unga. Vårt utbud bygger på delaktighet och tillgänglighet, i ett medborgarperspektiv. Kommunkoreograf är ett ytterligare steg att arbeta och fördjupa oss i dans, och arbeta med måluppfyllelse genom konstnärliga samarbeten och praktiker.

Projektet Kommunkoreograf var från början ett treårigt interregionalt projekt som drevs av Dans i Stockholms stad och län (DIS) 2016-2018. Västra Götalandsregionen anslöt sig 2018. Åren 2020-2022 är Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götaland nationell projektägare. Kommunkoreograf är ett projekt med stöd från Kulturrådet.

Just nu pågår Kommunkoreograf-projekt i en rad andra kommuner runtom i Sverige. Exempel på kommuner som har haft eller har kommunkoreograf i Västsverige är Mölndal, Härryda och Tjörn.

Kommunkoreograf i Vänersborgs kommun har en sammanlagd budget på 400 000 kronor. 370 000 kronor fördelas mellan de två danskonstnärerna.De resterande 30 000 kronor finns i buffert för marknadsföringsinköp under projektets gång. Det kan till exempel handla om kommunikationsmaterial inför aktiviteter i kommunen eller utrustning som behövs för att praktiskt kunna nå en målgrupp eller en plats, tex dansmatta, rullstolsramp, mobila högtalare etcetera.

  • Kulturrådet: 150 000 kronor
  • Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling: 150 000 kronor
  • Vänersborgs kommun: 100 000 kronor.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 mars 2023