Gå till innehåll

Verktygsfält

Koll på gymnasievalet 2023?

Tre ungdomar sitter och studerar tillsammans i grupp.

Har du gjort ditt gymnasieval och undrar vad som händer härnäst?

Du som går i nian och har gjort din ansökan om gymnasieval får i april ett preliminärt antagningsbesked. Preliminärt innebär att det kan ändras och behöver därför inte vara samma som ditt slutgiltiga besked.

När får jag mitt preliminära antagningsbesked?

Du kommer kunna se ditt preliminära antagningsbesked från och med den 13 april klockan 13.00. För att se beskedet loggar in på Indra (samma hemsida som du gjorde ditt gymnasieval genom).

Jag är inte behörig till nationella gymnasieprogram, vad innebär det?

För att vara behörig till yrkesprogram behöver du godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt godkänt betyg i minst fem andra ämnen.

För att vara behörig till högskoleförberedande program behöver du godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik samt godkänt betyg i minst nio andra ämnen. För vissa högskoleförberedande program krävs även godkänt betyg i ytterligare några specifika ämnen.

Läsa mer på Skolverkets webb om vilka program och ämnen det gäller Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Trots att du i dagsläget inte är behörig till de nationella gymnasieprogrammen kan det vara bra att ha med både nationella program och introduktionsprogram i din ansökan. Om du blir behörig på dina slutbetyg, prövas du för nationellt program och annars prövas du för introduktionsprogram.

På instruktionsprogram får du möjlighet att läsa de grundskoleämnen du saknar får att bli behörig och sedan kunna söka till de nationella gymnasieprogrammen.

Jag har ändrat mig, är det för sent att ändra mitt gymnasieval nu?

Nej, det är inte för sent. För att ändra ditt val kontaktar du din skolas studie- och yrkesvägledare (SYV) som hjälper dig vidare. Sista dagen att ändra ditt gymnasieval är 1 juni, men för att inte hamna i tidsbrist är det bra om du kontaktar studie- och yrkesvägledare så tidigt som möjligt.

När får jag mitt slutgiltiga besked?

Den 27 juni klockan 13.00 får du ditt slutgiltiga besked om vilken gymnasieskola du har blivit antagen till. För att se detta loggar du återigen in på Indra. För att behålla din plats är det viktigt att du tackar ja till ditt antagningsbesked. Sista dagen att svara på beskedet är 6 juli.

Jag är reserv, vad innebär det?

Om du blivit antagen till ditt förstahandsval kommer du inte att prövas för dina lägre val. Om du istället blivit antagen till något av dina lägre val står du som reserv till alla dina högre val som du är behörig till. Att vara reserv innebär att du står på kö till utbildningen.

Den 7 augusti startar reservantagningen. Det betyder att du som står på reservplats kan bli kontaktad om det blir lediga platser och du står näst på tur.

Om du har fler frågor kan du höra av dig till din skolas studie- och yrkesvägledare.

Du kan även läsa mer om antagningen på Indra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Text: Eleonora

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 april 2023