Gå till innehåll

Verktygsfält

Eko både på tallriken och i omvärlden

Exempelbild för nyhet

Vänersborgs kommun har blivit en inspirationskälla för andra kommuner i Sverige inom hållbarhet och lokalproducerad mat.

Hållbarhetsvecka ger eko i omvärlden

Hållbarhetsveckan, som genomförts i flera år, har blivit en modell för andra kommuner att ta efter. Veckan är fylld med aktiviteter och initiativ som ökar medvetenheten om hållbarhetsfrågor bland invånarna och täcker allt från klimatförändringar till återvinning och hållbar konsumtion. Veckan har inte bara engagerat kommuninvånarna, utan har även lockat intresse från kommuner runt om i landet som vill veta mer om upplägget och hur Vänersborgs kommun lyckats skapa engagemang. I början av juni höll Cornelia Sörman och Hedvig Särg ett föredrag för kommuner i Västra Götaland om arbetet med Hållbarhetsveckan.

- Det är jätteroligt att Hållbarhetsveckan i Vänersborg tas upp som ett gott exempel i kommunernas arbete med Agenda 2030. Det har varit väldigt givande att diskutera veckan med andra kommuner, säger Cornelia Sörman, utvecklingsledare på avdelningen för hållbar utveckling.

Upphandling för mer eko på tallriken

Även den kommunala upphandlingen av lokalproducerad mat har gett eko i omvärlden. I samverkan med näringslivet har Vänersborgs kommun lyckats skapa ett system där skolor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter kan servera mat som är både näringsrik och lokalt odlad. Satsningen har inte bara förbättrat kvaliteten på den mat som serveras, utan har också stöttat lokala företag och minskat klimatpåverkan.

I maj talade kostchef Anna-Karin Svensson och näringslivsutvecklare Gunbritt Reteike vid två nationella konferenser.

- Det är väldigt roligt att vi blir uppmärksammade. Detta ger kraft och nu fortsätter vi att arbeta för att få in ännu fler närproducerade varor. Många kommuner är nyfikna på hur vi har lyckats med denna upphandling och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och metoder, säger Anna-Karin Svensson, kostchef i Vänersborgs kommun.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 juni 2024