Magnus Johansson är vår nya energi- och klimatrådgivare, varmt välkommen!
Magnus har tidigare arbetat som fotograf och skolade om sig till energi- och klimatrådgivare för ett par år sedan, vilket visade sig vara helt rätt i tiden. Under de senaste åren har behovet verkligen varit påtagligt.
- Det är jättekul att få hjälpa till och bidra till att både privatpersoner och företag ser över och får en mer effektiv energianvändning, säger Magnus Johansson.
Magnus hjälper privatpersoner, bostadsrättsföreningar samt små och medelstora företag, med rådgivning kring energi- och klimatfrågor.
Det kan till exempel vara energiförsörjningen i boendet, att se över ”klimatskalet” alltså det som omsluter huset (väggar, tak, fasad, fönster, ytterdörrar, grund). Men framför allt uppvärmning, ventilation, beteende och funderingar kring installation av laddstolpe, solceller samt andra frågor rörande energiförbrukning. Magnus arbetar med flera näringslivsbolag i kommunen och vem som helst är välkommen att höra av sig. All rådgivning är kostnadsfri och oberoende.
- Kontakten från allmänheten brukar vara som störst inför eller under vinterhalvåret när tankar kring energiförbrukningen är mest påtaglig, vilket de flesta nog märker av just nu. När det kommer till företag sker kontakten jämnt under hela året, berättar Magnus.
Just nu kan många känna en stress över de ökade kostnaderna, eller att det är för sent att göra effektiviseringsåtgärder. Därför kan det vara en god idé att se över sina alternativ och lägga upp en åtgärdsplan för året, eftersom det kan ta ett tag att boka in hantverkare. Då är man redo inför nästa vinter.
Tre bra tips som privatperson för energieffektivisering
- Om man har direktverkande el – komplettera med luft/luft - värmepump. Detta är dessutom ett bra val om man har en öppen planlösning i hemmet.
- Golvvärme är stor värmetjuv, ha inte högre än 19 grader på termostaten eller ännu lägre om det går. När vi ändå är i badrummet, stäng av handdukstorken också.
- Sänk inomhustemperaturen, 1 grads sänkning ger 5% minskning av värmebehovet.
Ett annat tips Magnus gärna vill skicka med arbetsgivare och chefer på arbetsplatser som vill se över sin energi- och klimatpolicy, är att prata med sina anställda. Ha dialog och engagera personalen som jobbar med maskinerna och processerna, de har ofta viktiga infallsvinklar och idéer som är bra att ha med sig när man ska se över verksamheten.
Så kommer du i kontakt med energi- och klimatrådgivningen
Rådgivningen sker antingen via telefon eller genom besök till arbetsplatsen, verksamheten eller där du bor. Vid besök är det bäst att komma överens om en tid.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 28 februari 2023