Gå till innehåll

Verktygsfält

Aurora 23 - försvarsmaktsövning i vårt område

Exempelbild för nyhet

Idag startar Försvarsmakten sin nationella övning Aurora 23, som pågår från den 17 april till den 11 maj.

Aurora 23 är den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år och runt 26 000 personer kommer att delta. Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss och förband från Sverige, andra nationer och myndigheter deltar. Syftet med övningen är att öka Försvarsmaktens militära förmåga och bygger på ett scenario där Sverige utsätts för ett väpnat angrepp.

En stor del av övningen sker främst i sydöstra Sverige, men det kommer också att ske militär verksamhet i vårt område. Framför allt gäller det flygning med stridsflyg, helikopter, transportflyg och specialflyg.

Den 25-27 april används Trollhättan-Vänersborgs flygplats till militära flygningar med starter och landningar klockan 07:00-13:00. Det kommer också att röra sig militär personal och militära fordon i området. Även på Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs blir det en utökad flygverksamhet den 27 april-10 maj.

Allmänheten uppmanas att undvika att vistas eller flyga med drönare i närheten av övningsverksamhet. Där övning pågår, utgör området skyddsobjekt och då är det förbjudet att vistas och flyga med drönare där.

Det är också viktigt att tänka på att inte filma eller ta bilder på övningen (till exempel på fordon, manskap med mera) och dela i sociala medier.

Läs mer om övningen på Försvarsmaktens hemsida
www.forsvarsmakten.se/aurora23 Länk till annan webbplats.

Försvarsmaktens växelnummer för Aurora 24 för generella frågor: 08-788 75 00
Vid frågor om flygverksamhet inom Västra Militärregionens område: 010-823 79 00.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 april 2023