Gå till innehåll

Verktygsfält

40 000 invånare i Vänersborgs kommun

Exempelbild för nyhet

Nu har vi äntligen gått över den magiska gränsen!

Vänersborg växer så det knakar! Den senaste kvartalsrapporten från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att nu bor över 40 000 personer i kommunen.

- Vänersborgs kommun växer och att vi nu passerar en milstolpe om 40 000 invånare är mycket glädjande. Det visar att Vänersborg är en attraktiv kommun att bo i och att fler upptäcker vår fina kommun. De senaste åren har vi satsat på byggande och det här blir ett kvitto på att vi har satsat rätt. Det här ger oss fler möjligheter och nu ska vi utveckla kommunen vidare och fortsätta att skapa en hållbar livsmiljö för våra invånare, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande.


Många barnfamiljer flyttar hit
Vänersborgs kommun får flest nya invånare från utlandet, men också från övriga Västra Götalands län. Många flyttar mellan Vänersborg och kommuner i närområdet och de senaste åren har fler flyttat till än från Vänersborgs kommun. De senaste fem åren har inflyttare framför allt varit unga vuxna och småbarnsfamiljer. De största åldersgrupperna av inflyttare har varit 20–35 år och 0–5 år. Trenden i hela landet är att det föds färre barn, men sedan mitten av 1990-talet har det generellt fötts fler barn i Vänersborgs kommun än rikssnittet.

En förutsättning för näringslivet
Det byggts som aldrig förr i Vänersborg. Bara under 2022 nådde bostadsbyggandet rekordnivåer, då 320 nya bostäder färdigställdes. Byggnationen är också en förutsättning för att kommunen och näringslivet ska kunna växa. För näringslivet är 40 000 invånare en magisk gräns för att få fler företag att visa intresse för att etablera sig i kommunen.

- Företagsetableringar och företag som växer är en viktig del i kommunens utveckling. Därför är det glädjande att Vänersborgs kommun har passerat 40 000 invånare då företag och verksamheter vill verka där det finns kompetens att tillgå. Att Vänersborg växer stärker hela Trestad som arbetsmarknadsområde. Dessutom är just 40 000 en magisk gräns för vissa företagsaktörer att vilja etablera sig, säger en glad Sofia Jessen, näringslivschef.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 maj 2023