Gå till innehåll

Verktygsfält

Kaktus - stödgrupp för barn och ungdomar

Exempelbild för nyhet

Kaktus är en stödgrupp för barn och ungdomar som växer/växt upp i en familj med känslomässiga sjukdomar.

Hej, Förälder!

Som förälder vill man sitt barns bästa. Det vet vi stödgruppsledarna på Kaktusen, för vi har mött många föräldrar genom åren. Vi vet också hur svårt det kan vara för er föräldrar att prata med era barn om just detta svåra; att någon nära anhörig/förälder har problem med alkohol, andra droger och/eller mår dåligt på grund av psykisk ohälsa. Det kan även handla om att barnet självt har blivit utsatt för våld eller har bevittnat våld i nära relation. En anledning är att man inte vill oroa barnen, men även svårt att veta hur man bäst kan prata med barnen. Det är bra för barn att få höra att inte är barnets fel, att det inte är barnets ansvar och att barn får stöd i att kunna prata om sina känslor och oro. Vi kan hjälpa dig med det och vill du det så kan du anmäla ditt barn från 7 år och uppåt till stödgruppsverksamheten, Kaktusen. Kaktusen är en samverkan mellan Eriks Hjälpen, Rädda Barnen, Svenska kyrkan och Socialtjänsten.

På våra gruppträffar brukar vi prata om och lära oss mer om vad det innebär att växa/växt upp i en familj med känslomässig sjukdom. Med känslomässig sjukdom menar vi beroendeproblematik, psykisk ohälsa och våld, hur man har det som barn, hur man själv känner och träffa och lyssna på andra i liknande situation. Vi fikar och gör lite aktiviteter. Barnen /ungdomarna i gruppen är ungefär i samma ålder och det är kostnadsfritt att delta i stödgruppen. Det är också viktigt att det som sägs i gruppen stannar i gruppen.

Vill du veta mer eller göra en intresseanmälan, ring 1:e behandlingssekreterare Råd och stödenheten, IFO, Vänersborgs kommun på telefon 0521 72 10 26. Du kan även gå in på Vänersborgs.se, Omsorg och hjälp och läsa mera om våra verksamheter.

Vi startar upp en grupp höstterminen 2023.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 maj 2023