Gå till innehåll

Verktygsfält

Hej tonårsförälder!

Exempelbild för nyhet

I veckan har ett brev gått ut med en särskild uppmaning inför Aqua Blå till vårdnadshavare till en tonåring.

Varje år skickas ett sommarbrev ut till alla vårdnadshavare till elever som till hösten börjar i årskurs 7-9 i kommunens skolor. Brevet innehåller information om bland annat alkohol och e-cigaretter.

- Att informera vårdnadshavare om ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel) är en viktig del inom det drogförebyggande arbetet och därför får de detta sommarbrev, säger Sara Gunnarsson Forsberg, drogförebyggande samordnare.

Brevet i sin helhet:

Så var sommaren snart här och ledigheten innebär för många ungdomar längre dagar och en större frihet. För tonårsföräldrar kan sommarlovet vara förknippat med oro eftersom många tonåringar då är ute längre, umgås med nya kompisar samt kommer i kontakt med alkohol och narkotika för första gången.

Den senaste tiden har vi mött många ungdomar som använder e-cigaretter/vape och tror att det är ofarligt. Som vårdnadshavare kan det var svårt att upptäcka att ens tonåring använder vape eftersom det inte luktar som vanliga cigaretter utan istället har smaktillsatser som till exempel blåbär, mango, coca-cola och jordgubb. Åldersgräns för att köpa e-cigaretter är 18 år.

Även alkohol förekommer

Vi möter också ungdomar ute sent på kvällarna där det också förekommer alkohol. Som vårdnadshavare har ni en viktig roll när det gäller att försena alkoholdebuten och att minska tillgången till alkohol för ungdomar. Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Att prata med sitt barn om alkohol kan kännas svårt, men det är ett viktigt samtal som ofta gör stor skillnad. Här är fem tips:

  • Visa att du bryr dig
  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut
  • Hjälp ungdomarna med att säga nej till alkohol eller andra riskfyllda situationer
  • Ta hjälp av andra föräldrar, stäm av tider och vilka platser som gäller
  • Var nykter


Vitt snus och lustgas allt vanligare

Vi möter också ungdomar som använder vitt snus och lustgas. Vi ser främst en ökning av unga tjejer som använder vitt snus. När det gäller lustgas är det de stora tuberna som är vanliga bland ungdomar. Åldergräns för vitt snus är 18 år och i dagsläget finns ingen åldersgräns för att köpa lustgas.

Snart är det dags för Aqua Blå, den 2-6 juni, och då vet vi att det kommer vara väldigt många ungdomar i rörelser i centrala Vänersborg och på Sanden. Ju fler vuxna som rör sig ute, desto tryggare miljö skapar vi tillsammans. Ungdomar vill att du ska ta ditt vuxenansvar även om de inte alltid signalerar det.

Ta hand om varandra och ha en trevlig sommar!

Med vänliga hälsningar från
Drogförebyggande samordnare, fritidsledare och fältare i Vänersborgs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2023