Gå till innehåll

Verktygsfält

Västflyg först i världen med förnybart flygbränsle

Exempelbild för nyhet

Nu går det att resa från Trollhättan-Vänersborgs flygplats på ett mer hållbart sätt.

Västflyg och Trollhättan-Vänersborgs flygplats blir först i världen med att använda en högre inblandning av förnybart flygbränsle på alla avgångar. Flygbränslet framställs helt av råvaror från avfalls- och restprodukter som till exempel använd matlagningsolja och animaliskt fett och kommer att blandas med det konventionella flygbränslet med upp till 50 procent. Det innebär att alla Västflygs flygningar framöver kommer att använda det förnybara flygbränslet och enbart erbjuda detta bränsle till all flygtrafik som går från flygplatsen. Med den här satsningen minskar flygplatsen sina koldioxidutsläpp med upp till 40 procent.

- Jag tror inte på att gå tillbaka i utvecklingen utan att hitta andra vägar till ett mer hållbart resande. Nu kommer flygtrafiken i stort att utvecklas på ett helt nytt sätt. Att Västflyg och Trollhättan-Vänersborgs flygplats dessutom är först i världen med detta är väldigt positivt för vårt område och jag välkomnar den här satsningen, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Mer information om satsningen finns att läsa på Västflygs hemsida https://vastflyg.se/biobransle/ Länk till annan webbplats.

Foto: Bild från presskonferens med Peter Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Trollhättans Stad, Anna Råhnängen, vd och flygplatschef på Trollhättan-Vänersborgs flygplats och Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborgs kommun.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 juni 2023