Gå till innehåll

Verktygsfält

Så undviker du att bli sjuk av badvatten

Ta del av information för att undvika att bli sjuk av badvatten i sommar.

Alger kan vara giftiga så när det är algblomning avråder vi från bad, för både människor och hundar. Eftersom algblomning kan börja fort och försvinna snabbt, är det inte alltid vi inspektörer vet var det är algblomning. Därför bör alla som badar på våra stränder kunna känna igen algblomning och inte bada då.

Det är lättast att känna igen algblomning när den är kraftig och på väg att blomma färdigt, då kan det se ut som en tjock grön eller gulbrun massa i vattenytan. I början av algblomningen är det svårare att känna igen den. Då kan det se ut som lite grumligt vatten eller som ett blågrönt filter på vattenytan eller i strandkanten.

– Ett tips är att låta bli att bada när vattnet är så grumligt att du inte kan se dina fötter när du står till knäna i vattnet.

Kommunen testar alla badvatten enligt EU:s regler. Det som avgör badvattenkvaliteten är halten av tarmbakterierna Escherichia coli och Intestinala enterokocker. De bakterierna finns normalt i avföringen hos människor men även hos vissa djur och ska normalt inte finnas i badvattnet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 juni 2023