Gå till innehåll

Verktygsfält

Invigning av fantastisk storskalig gatukonst i Vänersborg

Exempelbild för nyhet

Fredag 1 september var det invigning av konstfestivalen #artscape2023vänersborg i Gågatukrysset. Det var hundratals människor på plats som ville uppleva den fantastiska konsten.

Nio enorma konstverk har under två veckor uppförts på fastighetsfasader runt omkring i kommunen. Forum Vänersborg tog initiativet till projektet som deras koordinator Petra Arlebo hållit i. Några av de övriga medverkande finansiärerna är lokala fastighetsägare och Vänersborgs kommun. Stadsarkitekten Martin Staude har varit mycket delaktig med bland annat val av lämpliga fasader.

Artscapes grundare Daniel Wakeham och Tor Hedendahl berättade om projektet och invigde konstfestivalen. De tackade för att de har känt sig mycket välkomna till Vänersborg.

-        Det här är den 40:e kommunen som förnyar sig, och våra projekt utvecklas hela tiden. Det finns fantastiska ytor här att kunna jobba med, sa Daniel Wakeham.

Tor Hedendahl berättade bland annat om en av målningarna som är en ”medskapandemålning” på Niklasbergsvägen 9. Där fick allmänheten bidra.

Michael Bartholmes, Vänersborgshem AB, är en av fastighetsägarna som är med och finansierar konstverken.

-        De boende är både glada och stolta över att ha så fina målningar på husen. Den vackra gatukonsten ger en liten kick som Vänersborg behöver, och det gagnar alla företag och i längden invånarna, sa Michael Bartholmes.

Vänersborgsbostäder har tre fasadmålningar. Malin Karlsson som är kundcenterchef berättade att de har fått mycket positiv respons.

-        Vi känner att Vänersborgsbostäder är en stor del av Vänersborgs kommun. Konstverken bidrar till trygghet och trivsel, och även stolthet, sa Malin Karlsson.

Konstnärernas uppdrag

Nio skribenter från Västra Götaland har beskrivit nio välkända klassiska konstverk. Texterna har de nationella och internationella muralmålningskonstnärerna inspirerats av för att sen tolka och måla sina egna konstverk i storformat.

Konstnären Gore, Daniel Juvonen, är en graffitilegend och en av Sveriges främsta inom aerosolbaserad konst. Han har gjort många målningar i storformat i både Sverige, Tyskland och andra länder, men bor i Trollhättan.

-        Jag tolkade texten som en väderbiten man vid havet, och för att det inte skulle bli för kallt målade jag en solnedgång. Jag hade kort om tid på mig, bara två och en halv dag men är jättenöjd. Det var en stor fördel att ha en lift istället för byggställning för att jobba, berättade Gore. Det största konstverk han någonsin har gjort är hela 1000 m2 i Uppsala!

Fakta om Artscape

Artscape är en organisation som sedan 2014 arbetar med att skapa offentlig konst och gatukonst över hela Sverige och har fram till idag skapat över 200 offentliga verk i samarbete med 40 kommuner. Man vill skapa positiva konstupplevelser i det offentliga rummet. Finansieringen av projektet kommer huvudsakligen från fastighetsägarna vars fasader kommer att ingå i projektet. Artscape söker även bidrag från offentliga institutioner som Kulturrådet, VGR samt från Vänersborgs kommun. Italienska institutet är också med och finansierar.

Mer information finns på Forum Vänersborgs hemsida: https://forumvanersborg.se/artscape-forum/ Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 september 2023