Gå till innehåll

Verktygsfält

Färgstark konst av Jacob Dahlgren till Brålanda

Exempelbild för nyhet

Vänersborgs kommun köper in ett offentligt konstverk för placeringen i Brålanda.

Det är konstnären Jacob Dahlgrens verk Early One Morning, Eternity Sculpture som har valts ut för att pryda den välbesökta Centrumparken.

Jacob sitter på en stol och har på sig en randig tröja i rött och vitt.

Jacob Dahlgren. Foto: Carl Kleiner

Med sin centrala placering på kullen bredvid scenen kommer Early one morning både bli en utkikspunkt och dra blickarna till sig. Konstverket blir ett landmärke på håll. En färg- och formstark ögonmagnet som ska väcka nyfikenhet och locka till interaktion bland både unga och äldre parkbesökare.

Verket kommer synas tydligt från hela parken och dess uttryck och konstruktion inbjuder till lek och möten. Skulpturen blir något för invånarna i Brålanda att skapa en relation till och känna stolthet för.

- Kommunens Konstråd har i enighet valt den här skulpturen bland de inkomna anbuden, säger Ida Svanberg, verksamhetschef kultur, som är sammankallande i Konstrådet. Vi var överens om att Jacob Dahlgrens verk kommer göra sig väldigt bra på den här platsen och tillgodose många intressen. I projektet Arkitekter i skolan efterfrågade barn på Brålandaskolan både mer färg och form och fler platser att vara på. Det kommer de få nu, genom Dahlgrens inbjudande och interaktiva skulptur.

Konstverket är färdigställt och redo för leverans under hösten och planeras att invigas i samband med Tomteparaden i december.

Många vänersborgare har redan idag en relation till Jacob Dahlgrens konstnärskap då han finns representerad i Restad Gårds skulpturpark.

Vänersborgs kommun arbetar enligt politiskt antagna riktlinjer för konstnärlig gestaltning i offentlig miljö och genom finansieringsmodellen enprocentregeln. Arbetet utförs av det förvaltningsövergripande Konstrådet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 september 2023