Gå till innehåll

Verktygsfält

Unik satsning för unga hemmafixare

Exempelbild för nyhet

Verksamheten Timjan erbjuder en unik möjlighet till ett kreativt deltagande på hemmaplan, och är först bland Fyrbodals kommuner att erbjuda en utlåningsverksamhet för kreativt skapande i större omfattning.

Unga vänersborgare kan alltså nu låna hem kostnadsfria fixar- och pysselpåsar genom kultur och fritidsförvaltningen i Vänersborg.

I de så kallade Handy Hen-påsarna finns skruvdragare med slagborrsfunktion att låna för ungdomar i kommunen som är mellan 18–25 år. Tanken är att underlätta för unga som just flyttat hemifrån eller som gillar att snickra, men som kanske inte har alla verktyg än. De som vill kan även låna hem en symaskin för att sy ett par gardiner, en kudde eller något annat.

Det finns även utlåning av pysselpåsar för åldern 13-25 år, som är fyllda med 3D-pennor, lera, måleri eller stickning.

Hållbarhetssatsning för en meningsfull fritid

Timjans utlåningsverksamhet syftar till att sprida aktivitet och en meningsfull fritid för unga i hela kommunen, även till de som har begränsad möjlighet att vara på plats i Timjans mötesplats i nedre plan i Vänersborgs bibliotek. Genom att låna hem påsarna kan unga testa på nya intressen som annars begränsats av tid och ekonomi.

Påsarna bidrar också till en cirkulär konsumtion och användning, vilket är en viktig del av Timjans hållbarhetsarbete.

- Vi hoppas att det ska främja kreativitet och möjliggöra för fler att på ett enkelt och helt kostnadsfritt sätt ta del av kulturaktiviteter i Vänersborgs kommun, säger Medlinn Zikollaj kultursamordnare på Timjan. Det här skapar förutsättningar för fler att skapa och odla nya intressen.

Hur lånar jag en påse?

Med hjälp av sitt bibliotekskort kan unga vänersborgare låna en påse och fortsätta vara kreativa på hemmaplan. Låntagaren får låna påsen kostnadsfritt i 14 dagar. Påsarna hämtas och lämnas ut i Timjans lokaler på Vänersborgs bibliotek.

Redan planer på utökning

Utlåningsverksamheten smygstartade under vecka 39 och redan efter 10 minuter var de två första påsarna utlånade. Timjan är först i Fyrbodal med den här typen av utlåningsverksamhet.

- Vi har hämtat inspiration från Garaget i Malmö, som är ett bibliotek med tillhörande skaparverkstad och det känns väldigt roligt att vi nu kan sjösätta en kreativ utlåningsverksamhet i Vänersborg. Det här kan bli kulturens Fritidsbank, säger David Myrvold, kultursamordnare på Timjan.

Om unga gillar satsningen finns planer på att utöka den.

- Vi tänker att man kan låna hem både brädspel, fler verktyg och musikinstrument framöver. Vi på Timjan arbetar mycket med ungdomsinflytande, det vill säga ungas intressen, nyfikenhet och förslag ligger till grund för vår verksamhetsplanering och även hur vi kommer att vidareutveckla våra utlåningspåsar, säger Hanna Tobiasson, kultursamordnare på Timjan.

Relaterad information

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 oktober 2023