Gå till innehåll

Verktygsfält

Vi vinner pris som Årets kökshjälte

Exempelbild för nyhet

Vänersborgs kommun har utsetts till Årets kökshjälte. Under en lunch på Residenset hos Länsstyrelsen presenterades vinnarna av landshövding Sten Tolgfors.

– Vi är oerhört glada och stolta över att ha utsetts till Årets kökshjälte. Detta är ett bra exempel på hur vi samarbetat både internt och extern för att åstadkomma förändring. Att vi kan få in mer närproducerad mat i våra kök ger vinster både för sysselsättningen lokalt, ur ett hållbarhetsperspektiv och ur ett beredskapsperspektiv, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vänersborgs kommun vann pris som Årets kommun, med följande motivering:
”Anna-Karin Svensson har tillsammans med sin kollegor Lars Nellbro och Gun-Britt Reteike arbetat målmedvetet för att möjliggöra för kommunen att handla så närproducerade livsmedel som möjligt. Detta med mod och envishet. Genom upphandlingen kan de offentliga köken på ett enkelt sätt handla närproducerat med fokus på kvalitet och smak samtidigt som klimatpåverkan minskas och det regionala näringslivet gynnas. Genom detta stärks också kommunens förmåga att klara livsmedelsförsörjningen.”

– Det är såklart väldigt roligt att vi blir uppmärksammade. Detta ger kraft och nu fortsätter vi att arbeta för att få in allt fler närproducerade varor. Just nu finns till exempel stöd att söka för landsbygdsutveckling, vilket kan ge fler producenter möjligheter, säger Anna-Karin Svensson, kostchef i Vänersborgs kommun.

Övriga kommuner som var nominerade var Bengtsfors, Hjo, Kungälv, Mellerud, Orust, Skövde, Tjörn och Ulricehamn. Priset delas årligen ut av Länsstyrelsen i Västra Götaland i två kategorier, Årets eldsjäl och Årets kommun, för att uppmärksamma insatser som leder till att det lagas mer mat av svenska och lokala livsmedel i skolor, förskolor och inom äldreomsorg.

Bilden: Pristagarna är, från vänster: Gun-Britt Reteike, Anna-Karin Svensson och Lars Nellbro. Foto: Anders Rudäng, Länsstyrelsen i Västra Götaland

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 oktober 2023