Summering FrukostForum 14 mars
Drygt 100 representanter från Vänersborgs näringsliv var med denna marsmorgon, när det avverkades aktuella ämnen för det lokala näringslivet.
Dagens första Menti-fråga: Vad ser du mest fram emot på dagens FrukostForum?
Bland annat: Inspiration, Nätverkande, Kunskap, Information och Intressanta föredrag.
Kommunalråden Mats Andersson och Henrik Hartlitz var med i panelen och kommenterade allt från att IFK Vänersborg inte längre spelar i elitserien till hur viktiga skolresultaten är för den framtida kompetensförsörjningen.
Årets bygge är ett prestigefyllt pris som delas ut av Byggindustrin, med final 19 mars. Vänersborgsbostäders nybyggnation Elisabeths Port har nominerats inom kategorin Bostäder och Varners Distributionscenter har nominerats inom kategorin Industri, Logistik, Butik.
Malin Haglund, enhetschef Kultur, presenterade Sveriges första HBTQI-månad i Vänersborgs kommun, som pågår under mars månad. Näringslivet, civilsamhället och kommunala verksamheter har gått samman för att uppmärksamma HBTQI-rättigheter genom att synliggöra och kompetenshöja. Utifrån ett folkhälsoperspektiv är det en viktig fråga och vill man vara med och bidra eller läsa mer så finns det information och kontaktuppgifter på Vänersborgs kommuns hemsida.
Madeleine Simonsson driver, tillsammans med sin man Conny, Ekholms Svets och Mekaniska i Väne-Ryr med ca 30 anställda. Madeleine är även ordförande för Företagarna Vänersborg. Som organisation finns Företagarna i hela Sverige och arbetar med näringspolitiska frågor såväl lokalt och regionalt som nationellt.
Företagarna delar ut pris till Årets Företagare, Årets Unga Företagare och Årets Inspiratör på Vänersborgsgalan 23 mars. Nominerade till Årets företagare är: Marc Manchec (Bozzanova), Klaus Wollny (Ramnebergs Fastighetsservice) och Sören Karlsson och Christoffer Weber (Wiretronic).
Nästa Menti-fråga: 3 viktiga faktorer för ett starkt lokalt näringsliv?
Bland annat: Dialog, Företagsbesök, Kompetensförsörjning, Samarbete, Gemenskap, Engagemang, Infrastruktur, Kompetens och Nätverk.
Kompetensförsörjning är en utmaning för de allra flesta branscher och den här morgonen fick vi en liten inblick i det strategiska arbetet bakom.
Jan-Erik Aronsson, förbundsstrateg, och Malin Kumlin, verksamhetschef för vuxenutbildning, berättade om hur den pågående samhällsutvecklingen påverkar skolan, arbetsmarknaden och utbildningsbehoven. Det handlade om att ställa om, anpassa och samspela med näringslivet.
Kunskapsförbundet Väst är ett kommunalförbund som driver tre gymnasieskolor och även vuxenutbildning i Trollhättan och Vänersborg. Som stöd för sitt arbete gör de kontinuerliga omvärldsanalyser och Jan-Erik beskrev att kompetensförsörjning är en av de största utmaningarna framöver. Många människor behöver anställas inom kort tid och behovet finns främst inom bygg, industri, el, fordon samt vård och omsorg, men även hos försvaret och kriminalvården. Innan 2031 kommer 410 000 behöva anställas inom välfärden och 290 000 yrkesarbetare kommer att saknas 2035 om det fortsätter som idag. En utmaning för såväl Vänersborgs kommun som för hela Sverige och för att klara att bemöta behoven behövs det fler konkreta yrkesförberedande utbildningar. Även yrkenas attraktivitet bland ungdomar och deras syn på arbetsmarknaden är viktiga faktorer som de noga följer. För till slut är det ju ändå eleven själv som väljer, oavsett hur många utbildningar som startar.
Malin berättade om en utbildning inom elektronikteknik med start hösten 2024, som Wiretronic har varit delaktiga i att ta fram. Det är ett bra sätt för företagen att utveckla sin verksamhet och samtidigt kunna påverka. Kunskapsförbundet har stora möjligheter att göra lokala anpassningar och hitta nya sätt att samverka genom utbildning hos företagen. Malin avslutade med att uppmana - Ta kontakt, beskriv ert behov, kanske finns det någon utbildning som ni saknar eller som det går att samverka kring?
Cornelia Sörman, utvecklingsledare Vänersborgs kommun, visade hur befolkningsstatistiken i Vänersborg ser ut, jämfört med övriga Sverige.
- Störst minskning 20–29 år
- Störst ökning 30–39 år
- Fler 50+ jämfört med riket
40 000 invånare är ett magiskt tal för att öka attraktionen och påverka nyetableringar. Tillväxt är viktigt för såväl platsvarumärke, attraktionskraft och besöksnäring, som kompetensförsörjning och etablering. Det ställer såklart krav på infrastruktur, skolor, välfärd och annan service runtomkring.
Ytterligare en Menti-fråga: Önskegäst eller önskeämne på FrukostForum?
Bland annat: Samverkan, Visioner, Föreningslivet, Återbruk, Bert Karlsson och Johan Trouvé.
Konferencier Erik Torstensson guidade oss, tillsammans med näringslivschef Jill Stor, genom denna morgon. Kommunalråd och kommunala representanter fanns som vanligt på plats för att diskutera allt från bygglov till upphandling.
Anmäl dig här Länk till annan webbplats. till FrukostForum 11 april i Kommunhuset, mötessal Bojorten.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 april 2024