Idrottsföreningar arbetar aktivt med allas lika värde
Ett starkt föreningsliv bygger på samverkan och inkludering. Under Vänersborgs hbtqi-månad uppmärksammar vi föreningslivets förändringsarbete.
En av de lokala föreningarna som ligger i framkant är IBK Vänersborg. Föreningen har i flera år arbetat aktivt med inkludering. Ett förändringsarbete som handlar om attityder, machokultur, normer och att alla ska kunna vara med!
Våga snacka om det
IBK Vänersborg arbetar med projektet Våga snacka om det. Med stöd från SISU:s utbildningsmaterial In or outside the box får föreningens spelare samtala tillsammans om hur man vill vara mot varandra. Det gäller barn- och ungdomslag, men även de seniora herr- och damlagen.
Föreningar som inspirerar varandra
Malin Nilsson, är en av föreningens eldsjälar som bidragit till förändringsarbetet. Hon berättar att hon uteslutande mött positiva reaktioner på klubbens arbete med inkludering och jämställdhet - både från spelare, vårdnadshavare och andra.
- Nu börjar andra föreningar titta på vårt arbete och vill veta mer. Det är roligt, vi vill inspirera andra, säger Malin Nilsson.
Inkluderingsfrågor och normer aktualiseras allt mer inom föreningslivet och föreningarna är duktiga på att ta vara på varandra. Under den senaste månaden har Malin på IBK Vänersborg fört samtal med både IFK Vänersborg och Trollhättan FK om hur man kan arbeta med frågorna i en idrottsförening.
Se en kortfilm om arbetet i IBK Vänersborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Viktigt att ha med sig styrelsen i arbetet
En framgångsfaktor i en förenings förändringsarbete är stödet och förankringen från klubbens styrelse. När det var dags för IBK Vänersborg att köpa in nya matchställ föreslog föreningens ordförande, Fredrik Mattson att siffrorna skulle vara regnbågsfärgade. Ytterligare en signal och symbolhandling, som visar att föreningen är öppen för alla oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.
Föreningsliv och näringsliv som gör skillnad!
Malin Haglund, enhetschef för kultur i Vänersborgs kommun är en av initiativtagarna till Vänersborgs hbtqi-månad. Hon ser samverkan och stöttning mellan olika parter i samhället som en viktig aspekt för lyckad förändring.
- Det här är ett bra exempel på hur idrottsföreningslivet, som når ut till många barn och vårdnadshavare kan ta ansvar och göra skillnad. Filmen är även en bra inspiration för hur företag kan stötta föreningar som vill göra ett förändringsarbete, och vara en medspelare i samhället, menar Malin Haglund.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2 april 2024