Gå till innehåll

Verktygsfält

Varning för misstänkta bedrägliga telefonsamtal

Exempelbild för nyhet

Ett företag ringer just nu till privatpersoner i Vänersborg om att utföra ventilationskontroller i samverkan med kommunen. En sådan samverkan finns inte!

Många privatpersoner har på sistone hört av sig till kommunens växel om samtal från ett företag som uppger att de utför ventilationskontroller i samverkan med Vänersborgs kommun. En sådan samverkan finns inte och är därför felaktig! Vänersborgs kommun står inte bakom dessa kontroller och vill därför varna för försök till bedrägeri.

Vi får in allt fler rapporter om att bedrägeriförsöken ökar både i Vänersborg och i hela landet. Vänersborgs kommun arbetar aktivt tillsammans med polisen för att öka kunskapen om bedrägeri och därmed göra det svårare för bedragare. Vänersborgs kommun ger inte uppdrag till företag att ringa runt till privatpersoner och boka tid för kontroller av det här slaget. Blir man som privatperson utsatt för ett bedrägeriförsök, är det viktigt att anmäla det till polisen, säger Per Edensvärd, säkerhetssamordnare.

Per Edensvärds tips för att undvika bedrägerier:

  • Lämna aldrig ut personuppgifter eller bankuppgifter på telefon. Logga heller aldrig in med hjälp av bank-id eller bankdosa på uppmaning av någon annan.
  • Lägg på luren om du känner dig osäker på vem det är som ringer. Ring istället tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.
  • Släpp inte in okända människor i ditt hem utan att ha fått kontrollerat att personerna är de som de utger sig för att vara.
  • Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök, kontakta polisen så snart som möjligt.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 april 2024