Fritt fram för bad i Vänersborg
Klassificeringarna för EU-baden är släppta av Havs- och vattenmyndigheten och visar att kommunens fem EU-bad har fått grönt ljus för bad.
Idag den 29 maj släppte Havs- och vattenmyndigheten sommarens klassificeringar på alla EU-bad i landet. Varje år får badplatser som räknas som EU-bad en klassificering som baseras på de fyra senaste säsongernas provresultat av vattenkvaliteten. Det finns fyra olika klassificeringar: dålig, tillfredsställande, bra och utmärkt badvattenkvalitet. Vänersborgs kommun har fem EU-bad och glädjande nog har alla fem baden i år fått grönt ljus för bad.
- För de flesta badplatserna är klassificeringen densamma som tidigare år. Ett glädjande besked är att barnbadet på Skräcklan, som har haft dålig badvattenkvalitet fyra år i rad, nu fått en bättre klassificering och har nu tillfredsställande badvattenkvalitet, säger Ylva Hasselberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Det är EU-badplatserna på Gardesanna, Nordkroken, Ursand, Sikhall och Skräcklan som har fått sin klassificering, men även på badplatserna i Boteredssjön, Ryrsjön och Korseberg görs provtagningar.
- Kommunen ska utifrån EU:s badvattendirektiv kontrollera badvattenkvaliteten på större badplatser. Vi åker ut och tar vattenprover fyra-fem gånger på EU-badplatserna sommartid. Proven analyseras sedan för indikatorbakterierna intestinala enterokocker och E.coli. Skulle det vara höga halter av bakterier kan det betyda att det finns risk för förekomst av andra mikroorganismer i vattnet som man kan bli sjuk av. Vid ett otjänligt prov informerar vi om detta genom en avrådan från bad på hemsidan och med skyltar på badplatsen. Så håll utkik efter det när du vill bada. Avrådan tas bort så fort vi får ett bra resultat igen, säger Ylva Hasselberg.
2024 års klassificeringar:
Gardesanna: Utmärkt
Nordkroken: Utmärkt
Barnbadet, Skräcklan: Tillfredsställande
Ursand: Utmärkt
Sikhall: Bra
Resultaten från samtliga prov kan du följa på Havs- och vattenmyndighetens webbplats Badplatsen Länk till annan webbplats..
Algblomning
Vi tar inte prov för algblomning. Om du ser misstänkt algblomning på en badplats, tänk på följande:
- Om vattnet är kraftigt grumlat och har en gulbrun eller gulgrön färg bör du inte bada.
- Var särskilt försiktig med barn, som kan råka svälja mer vatten. Låt heller inte hundar bada.
- Rapportera gärna in till Miljö- och byggnadsförvaltningen om misstänkt algblomning.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 29 maj 2024