Gå till innehåll

Verktygsfält

Torpaskolans musikvideor visades på biograf

Exempelbild för nyhet

Julia Åkesson, Isabelle Olsson, Clara Holmberg, Hanna Karlsson, Hilmer Degermosse, Eddie Edenö i klass 8A på Torpaskolan

Alla elever i årskurs åtta på Torpaskolan har skapat egna musikvideor. Att de visades på en riktig biograf med popcorn och läsk höjde förstås upplevelsen.

Det var pirriga och glada elever som gick in på biografen för att se sina egna och kompisarnas produktioner i storformat. När varje video visats fylldes biosalongen av jubel och applåder.

Elevernas uppdrag i projektet var att skapa musikvideor till valfria låtar utifrån några tydliga förhållningsregler.

Som rektor så ser jag mycket positivt på ett sådant projekt då det är ett projekt som jag ser skapar stor motivation hos eleverna och som resulterar i en slutprodukt som eleverna blir mycket nöjda och stolta över, säger rektor Madelene Jansdotter.

Totalt gjorde de fyra klasserna hela 27 musikvideor och det ingick i ämnena bild och musik.

Vad det gäller projektet så är det något jag gjort i musikämnet i cirka 15 år. Tyngdpunkten ligger på att motivera, inspirera och peppa eleverna till att vara modiga och våga ta ut svängarna i sin kreativitet, vilket öppnar dörrar till ökat självförtroende, trivsel och måluppfyllelse. Gå ”all in och våga vara pinsamma” brukar jag säga till eleverna, berättar läraren Morgan Johansson.

Det är imponerande musikvideor som eleverna har skapat, så det är inte konstigt att de är stolta.

Det var väldigt kul att göra något helt nytt. Det var roligt att jobba i grupp och vi lärde oss att ta ansvar. Det som var svårast var att redigera och klippa ihop filmen, säger några av tjejerna i klass 8A.

Processen i projektet

Projektet startar med en lektion för genomgång av uppgiften och förhållningsregler som att musikvideorna inte får bryta mot skolans värdegrund eller diskrimineringsgrunderna, inspiration från tidigare elevprojekt samt gruppindelning. Därefter följer två lektioner för val av låt och planering av sin musikvideo, en heldag där eleverna filmar allt material som de behöver och därefter två lektioner för redigering innan videorna skickas till läraren. Slutligen klipper läraren ihop samtliga musikvideor till en enda långfilm och skickar den vidare till biografens tekniker inför visningen.

 

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 juni 2024