Gå till innehåll

Verktygsfält

Två kostnadsfria träffar om variationsrikt skogsbruk

Exempelbild för nyhet

Nu har du chans att ta del av två kostnadsfria träffar kring möjligheter och utmaningar med ett mer variationsrikt skogsbruk. Del 1 och 2 i denna serie av träffar är oberoende av varandra och anmälan görs separat under respektive evenemang. Det är dock en stor fördel i att delta under båda träffarna.

Seminarium - Variation i skogsbruket och påverkan på biologisk mångfald - Del 1
12 september 18:00-20:00 Vänersborgs bibliotek


Denna träff (del 1) är ett seminarium förlagt på Vänersborgs bibliotek. Under kvällen går vi genom kunskapen som ligger till grund för dagens debatter om hyggesfritt skogsbruk och trakthyggesbruk.
Som skogsägare har du frihet och ansvar att bruka din skog. Vi erbjuder dig en bred diskussion med kunniga föreläsare om dagens skogsbruksmetoder och hur dessa kan kombineras.

Innehåll:

  • För- och nackdelar med hyggesfria metoder
  • För- och nackdelar kring trakthyggesbruk
  • Vart på fastigheten kan det vara värt att pröva hyggesfritt skogsbruk.

Se program via länk

Seminarium - Variation i skogsbruket och påverkan på biologisk mångfald - Del 1 (arenaskog.se) Länk till annan webbplats.

Skogsträff - Variation i skogsbruket och påverkan på biologisk mångfald - Del 2

15 september 13:00-16:00 Paradiset, Brålanda

Denna träff (del 2) är ett studiebesök hos en skogsägare i Brålanda, norr om Vänersborg. Skogen består av

258 produktiva hektar och ägarna har ett stort intresse för löv och i blandbestånd. Ambitionen är att det skall vara ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart. Ledordet är variation och att ta vara på de möjligheter som finns i naturen. Det mesta av arbetet utförs av ägarna själva förutom slutaverkningen.

Som skogsägare har du frihet och ansvar att bruka din skog. Arena Skog erbjuder dig en inspirerande eftermiddag med exempel på ett variationsrikt skogsbruk.

Innehåll:

  • Ståndortsanpassning – vi tittar på olika ståndorter och deras egenskaper samt förutsättningar för olika trädslag att etablera sig.
  • Olika skogsbruksmetoder – I vilka bestånd kan man tillämpa hyggesfria metoder eller skapa blandbestånd?

Se program

Seminarium - Variation i skogsbruket och påverkan på biologisk mångfald - Del 1 (arenaskog.se) Länk till annan webbplats.

Seminariumen riktar sig främst till dig som är skogsägare, rådgivare, eller till dig som är medlem i naturskyddsföreningen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 augusti 2024