Gå till innehåll

Verktygsfält

Var försiktiga vid algblomning!

Exempelbild för nyhet

Djurägare och badare uppmanas att inte bada eller låta djuren dricka av vatten om det är algblomning.

I perioder med lugnt väder och hög vattentemperatur samt mycket näring i vattnet kan plankton samlas i ytvattnet. Ytvattnet färgas då i olika nyanser av blågrönt eller brunt och kan fläckvis bli grynigt eller strimmigt och näst intill ogenomskinligt.

Algblomningarna kan ge hudirritation i samband med bad och utgöra en hälsofara främst för små barn och husdjur. Det går inte att se på en algblomning om den är giftig eller inte. Det är därför klokt att undvika bad vid kraftig algblomning för att inte riskera att få i sig vattnet.

Var särskilt försiktig om du har djur. De vill gärna bada eller dricka, men kan bli allvarligt sjuka om vattnet innehåller alger. Ett tips är att alltid kontrollera hur vattnet ser ut. Är det grumligt, gul- eller grönaktigt? Verkar det vara väldigt stillastående? Låt inte hunden gå i vattnet om vattnet innehåller alger.

Ser du misstänkt algblomning kan du höra av dig till Miljö & hälsa på 0521-72 12 72 eller miljo@vanersborg.se. Vid behov avråder vi från bad.

Läs mer om algblomning här: https://www.havochvatten.se/miljopaverkan-och-atgarder/miljopaverkan/overgodning-och-algblomning/algblomning.html Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 augusti 2024