Caroline Engvall besökte fyrorna
Alla fjärdeklassare i kommunen har fått veta mer om säkerhet och samtycke på nätet.
Det är onsdag på Frändeskolan och klass 4 har fått besök av författaren och journalisten Caroline Engvall. Bänkarna står undanskuffade längs sidorna och barnen sitter koncentrerade på sina stolar i mitten av klassrummet och följer Carolines föreläsning med stort intresse. Föreläsningen handlar om utsatthet på nätet, något som även de allra minsta kan ha blivit utsatta för även i tidig ålder. Caroline Engvall är författare till bokserien ”Nollan och nätet” som tar upp säkerheten på nätet för barn.
Jag har skrivit 35 böcker och många av mina böcker handlar om hur utsatta barn, och ungdomar blir på nätet. Det är viktigt att komma ut i barnens närhet och förklara vad som är ett brott, hur samtycke fungerar och vilka rättigheter och skyldigheter man har. Barn i årskurs 4 har redan varit med om obehagliga upplevelser och föreläsningarna är ett sätt att lyfta av skulden för vad de kan ha varit med om. Barn vågar inte alltid prata med vuxna hemma vad de är med om, men här uppmuntrar vi så att de vågar berätta för en vuxen eller en kamrat om de har blivit utsatta för något obehagligt, säger Caroline Engvall.
”Vad är roligast på nätet”? frågar Caroline i föreläsningen och allas händer åker upp i luften:
- Det är roligt att se vad man hitta.
- Jag tycker att det roligaste är att spela spel eller titta på YouTube.
- Jag tycker om att hitta nya kompisar.
Föreläsningarna är en del av kommunens folkhälsoarbete och alla fjärdeklassare i kommunens skolor har i höst fått besök av Caroline Engvall.
Utsatthet på nätet kan drabba alla, gammal som unga. Nya rapporter visar att sexualbrott mot barn ökar och kan ge konsekvenser som frånvaro från skolan, oro, ångest, självskadebeteende och självmordsförsök. Vi vill genom föreläsningarna öka kunskapen och tryggheten i att våga berätta om sexualbrott, men även hur man kan stötta som kompis. Ansvaret att hjälpa ligger hos de vuxna, men nätet ska kännas som en trygg och säker plats där man har roligt, säger Anne Ekstedt, folkhälsosamordnare på Vänersborgs kommun.
Barnen är engagerade och är själva med och interagerar i föreläsningen och får ge exempel både på det som är bra och dåligt med nätet.
De får svara på frågor och många berättar gärna om vad de tycker i olika frågor och vad de har varit med om. Det märks att de tycker det är ett spännande och intressant område, som de känner igen sig i och mycket utifrån deras vilja att berätta. Flera stannar ofta kvar efter föreläsningen med frågor och funderingar, men också för att bara berätta mer om vad de gör på nätet och vad de har upplevt. Både positiva och negativa saker. Sedan tycker en hel del elever att det är coolt att träffa Caroline som är författaren till Nollan-böckerna som finns på alla skolor, och som många av eleverna har läst, avslutar Anne Ekstedt.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 17 september 2024