Gå till innehåll

Verktygsfält

Vänersborgslärare nominerad till Guldäpplet

Exempelbild för nyhet

Modersmålsläraren Vital Kaloshyts kan vinna ett fint pris i oktober!

Varje år delas Guldäpplet ut, ett pris som går till en eller flera lärare som har utvecklat sin undervisning med stöd av digitala verktyg, medier och olika arbetsformer. Priset har delats ut sedan 2002 och det är lärare och skolledare som nominerar kandidater. Sedan utser en jury vinnare som får ett stipendium och ett glasäpple. I år är Vital Kaloshyts från Vänersborgs kommun en av de nominerade.

Det känns väldigt hedrande att bli nominerad till Guldäpplet för andra året i rad! Nomineringen gör att jag känner mig stöttad av hela lärargemenskapen när det gäller en viktig aspekt av min undervisning, nämligen användningen av moderna digitala verktyg. Det är en riktig drivfjäder för hela det kommande läsåret, och att vi är på rätt väg, säger Vital Kaloshyts.

Vital är modersmålslärare i ukrainska och ryska i Vänersborg och för honom hör litteratur och digitalt material ihop i utbildningen.

Vi använder så kallade tvillingböcker där samma bok finns både på svenska och på modersmålet. Jag skapar uppgifter till eleverna med hjälp av artificiell intelligens (AI) där jag laddar upp ord och begrepp som tas upp i litteraturen. Det kan vara uppgifter i form av korsord, tester och pussel. Eleverna är aktivt med i processen från start och deras svar följs av diskussioner, säger Vital Kaloshyts.

Han väljer uppgifter för varje elevs kunskapsnivå och lärandemål. De tekniska medlen sparar mycket tid vid produktion av utbildningsmaterial och ökar radikalt effektiviteten för läraren som istället kan lägga mer tid på att använda sin professionella och mänskliga potential.

Jag söker ständigt efter nya sätt att inte bara göra lärandet mer tillgängligt för eleverna utan också att engagera dem och väcka den naturliga nyfikenheten hos varje elev, säger Vital.

Några av organisationerna som står bakom Guldäpplet är Skolverket, Sveriges kommuner och regioner, Sveriges lärare och Diu-stiftelsen.

I början av oktober presenteras de tre finalister som en jury har röstat fram och den 24 oktober hålls en högtidlig utdelning på Guldäpplets dag.

Nu håller vi tummarna för Vital Kaloshyts och Vänersborgs kommun!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 september 2024