Gå till innehåll

Verktygsfält

Fortsatt satsning på företagsklimatet

Exempelbild för nyhet

Svenskt Näringsliv presenterade den 25 september sin årliga mätning av företagsklimatet. Efter att gjort betydande framsteg de senaste åren, visar årets resultat en tillbakagång för Vänersborgs kommun.

Givetvis är vi inte nöjda med denna tillbakagång, men det sporrar oss till att jobba fortsatt hårt för att vända resultatet. Sedan i våras har vi gjort flera satsningar för att stärka företagsklimatet och fler planeras. Samtidigt finns frågor, som till exempel infrastruktur, som vi inte kan lösa på egen hand, berättar Jill Stor, näringslivschef.

Infrastrukturen har tidigare år fått höga betyg, men i år syns en kraftig försämring i Svenskt Näringslivs mätning. Faktorer som kan ha påverkat resultatet inkluderar skredet på E6 och renoveringen av järnvägsbron, vilket tillfälligt försämrat pendlingsmöjligheterna till Vänersborg.

Susann Haggren, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv, har följt Vänersborgs resa de senaste fem åren. Hon påpekar att kommunen lagt stort fokus på att förbättra det lokala företagsklimatet genom insatser för förenklade processer vid upphandling och myndighetsutövning. Trots detta uttrycker de lokala företagen missnöje inom flera områden i år. Det är nu viktigt att genom nära dialog med näringslivet synliggöra kommunledningens vilja till förbättring.

Åtgärder som pågår för att förbättra företagsklimatet i Vänersborg

  • Deltagande i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram 2024/2025. Här är fokus på det lokala företagsklimatet och flera av kommunens verksamheter involveras.
  • Deltagande i Leaderprogramet ”Tillväxt och Tillsyn”, där vi medverkar tillsammans med kommunerna i Trollhättan, Lilla Edet, Alingsås och Ale. Programmet handlar om att bli den kommun man som företagare själv vill möta.
  • Vänersborgs kommun antar inom kort en ny näringslivsstrategi och handlingsplan som är sprungen ur näringslivets egna förslag genom workshops, enkät och intervjuer med näringsliv och berörda förvaltningar under år 2022 och 2023.
  • ”Fika med en upphandlare” - träffar för att företagare ska känna sig trygga med att lägga anbud.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 september 2024