Gå till innehåll

Verktygsfält

Bästa skolresultatet i Vänersborg på tio år

Exempelbild för nyhet

Utvecklingen i Vänersborg har vänt. För första gången på tio år är andelen elever i de kommunala grundskolorna med behörighet till gymnasiets yrkesprogram över riksgenomsnittet.

Det här är fantastiskt roligt. En stor eloge till rektorer, lärare och framför allt elever som står bakom det arbete som lagts ner för att åstadkomma kunskapsresultat som är de bästa Vänersborg haft på tio år, säger Sofia Bråberg, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Vänersborgs kommun.

Inte sedan år 2014 har elever i Vänersborgs kommunala grundskolor i samma utsträckning som i år haft behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram. Läsåret 2023/2024 hade 82,5 procent av eleverna behörighet till gymnasiets yrkesprogram (motsvarande siffra för riket är 82,1 procent.) Det innebär också en ökning med 1,9 procentenheter från föregående läsår.

Förvaltningschef Sofia Bråberg

Sofia Bråberg, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen

Jag hoppas att det är vår strävan och vårt arbete med att utveckla vårt systematiska kvalitetsarbete som ger ringar på vattnet. Vi har fokuserat på att ta reda vad som orsakar både de utmaningar och de framgångar vi ser i undervisningen och ju bättre vi blir på det, desto större blir möjligheterna att fånga upp elevernas behov och kunna möta dem i undervisningen. Samtidigt kan vi aldrig vara nöjda så länge vi inte lyckas få alla elever att nå målen, fortsätter Sofia Bråberg.

Behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram är den behörighet som kräver minst antal godkända betyg. Kraven för att vara behörig till ett yrkesprogram är godkända betyg i matematik, engelska och svenska/svenska som andraspråk samt i minst ytterligare fem ämnen. Siffrorna som nu presenteras i kommun- och landstingsdatabasen (Kolada), bygger på uppgifter från Skolverket.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 oktober 2024