Summering FrukostForum 14 november
Drygt 150 morgonpigga besökare gästade FrukostForum denna novembermorgon.
Vi fick besök av Olof Manner, makroekonom och senior advisor på Swedbank.
Olof har mer än 30 års erfarenhet av finansmarknaden och han gav oss en bild av världsläget, inflationen och tillväxten.
Svenskarna har, med höga skulder och till stor del rörliga räntor, en hög räntekänslighet. Konsumtionen är en av de bärande byggstenarna i tillväxten och när räntorna går ner frigörs pengar till konsumtion och tillväxten ökar. En bra måttstock för hur trygga svenskarna känner sig är omsättningen för kapital- och sällanköpsvaror, då dessa är det första som man avstår ifrån vid en ekonomisk nedgång. Man ser ett betydligt ljusare 2025 och 2026 framför sig men återhämtningen i svensk ekonomi består av flera olika faktorer. En avgörande faktor för hur fort ekonomin kommer att återhämta sig är om svenskarna börjar konsumera nu när man får ett större utrymme med räntesänkningar och löneökningar eller om man kommer att vilja amortera och spara för en bättre beredskap inför nästa nedgång. Olof tror att man kommer att vilja ha en bättre balans och att återhämtningen kommer att dröja.
Hur påverkar det att Donald Trump återvänder till presidentposten i USA? Då det är världens största ekonomi, kommer det som händer där att påverka oss. Börsen har stigit ordentligt sedan valresultatet och en stor del av Trumps politik omfattar genomgripande skattesänkningar, för såväl individen som företagen.
Högre tullar mot Kina och andra länder finns på listan över åtgärder, för att få igång och skydda den amerikanska produktionen och för ett litet exportberoende land som Sverige kan det leda till ökade kostnader. När dollarn blir stark blir kronan svag och exakt vilka tariffer som det kommer att bli vet vi inte idag. Men att den kommer att förändras vet vi och osäkerhet är aldrig bra för marknaden, förklarade Olof.
”En styrka som mindre kommuner har jämfört med större städer är att man enklare kan träffas och lära av varandra för hjälpas åt med att hitta lösningar på problem”
Olof Manner, senior advisor Swedbank
Från Vargön till England och tillbaka till Vänersborg - i år firar Nordiska Skorstensprodukter 60-årsjubileum! Det var på 60-talet som Arvid Johnsson revolutionerade branschen med världens första böjbara rör för rökgaser och sedan dess har företaget varit ledande i branschen. Deras produktområden har utökats med exempelvis skorstenssystem i rostfritt, distribution av eldstäder och luftburen tätningsmassa.
Familjeföretaget finns på Holmängen sedan 1979 och drivs sedan 2002 företaget av sönerna Ulf Johnson, VD, och Jan Johnson, produktionschef. Redan nu ser de återväxten som ett bekymmer, då praktiskt kunnande kommer att bli en bristvara framöver.
När det gäller konsumtion av sällanköpsvaror som Olof Manner pratade om, har Nordiska skorstensprodukter inte varit lika utsatta som tillverkare av exempelvis robotgräsklippare. Då deras produkter mer handlar om energikostnader, värme och trygghet är det ofta energipriset som påverkar deras efterfrågan. Det handlar det om att ha kapacitet att både kunna gasa och bromsa, för att anpassa sig till marknaden.
Elisabeth Eriksson, företagschef Swedbank Trestad, pratade om det lokala samhällsansvaret som behövs från näringslivet och hur vi alla kan bidra genom olika insatser. En del av bankens samhällsengagemang handlar om att lära unga om ekonomi, riktade föreläsningar, samarbete med Ung Företagssamhet, stötta föreningslivet och andra lokala samarbeten. Elisabeth berättade om hur roligt det är att följa företag i deras tillväxtresa och betonade hur viktigt det är att vara en del av det lokala samhället.
”Verkligheten är tudelad, beroende på bransch - räntesänkningarna är jätteviktiga”
Elisabeth Eriksson, Företagschef Swedbank Trestad
Elisabeth är också sammankallande för den informella nätverksgruppen Vänersborgsföretagen, som består av större tillverkande företag i Vänersborg. De träffas några gånger per år och är även representerade i Näringslivsrådet.
”Vänersborgsföretagen ger oss en bra temperaturmätning på hur företagen mår och för tillfället beskrivs läget som stabilt men avvaktande”
Jill Stor, Näringslivschef
Programpunkten FrukostPulsen gör nedslag i olika verksamheter och lyfter aktuella händelser i vår kommun.
Halle- och Hunneberg har fått ett nytt varumärke! Magnus Eriksson, marknadschef, berättade kort om den nya paketeringen som, från att tidigare varit väldigt spretig nu hoppas kunna tilltala en yngre målgrupp så att även den unga familjen hittar upp på berget.
Evenemangsutvecklare Stefan Leijon informerade om att det återigen är dags för Vintertid i Vänersborg! 28 november är det invigning i samband med grantändningen i Plantaget och då är det en karusell på plats igen. Dessutom utlovas det både tipspromenader och snöfallsgaranti varje dag under hela perioden. Att vara en levande och attraktiv plats är viktigt och nu hoppas vi att en bra mötesplats i Plantaget även kommer att påverka handeln i stadskärnan på ett positivt sätt.
Benny Augustsson, kommunstyrelsens ordförande, berättade att det första avtalet för Tågstopp Brålanda är undertecknat och att det är ett stort steg framåt i rätt riktning. Dessutom lovar Trafikverket att Järnvägsbron ska vara klar månadsskiftet februari/mars 2025, något som är oerhört viktigt för Vänersborg.
Fler goda nyheter; den nya näringslivsstrategin gick igenom i veckans Kommunfullmäktige! Arbetet, som har pågått sedan 2022, är väl förankrat och äntligen på plats.
Konferencier Erik Torstensson och näringslivschef Jill Stor höll i taktpinnen och som vanligt fanns det möjlighet att prata såväl bygglov som upphandling med våra kommunala representanter och möta våra kommunalråd som finns på plats.
Vem är du?
För att vi ska kunna rikta vår information och anpassa vårt innehåll, så vill vi gärna veta mer om våra besökare på FrukostForum. Vi skulle därför uppskatta om du vill svara på tre frågor om din verksamhet: https://forms.office.com/e/Pw0LK4rdXc Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 17 januari 2025