Gå till innehåll

Verktygsfält

På gång i kultur- och fritidsförvaltningen

Häng med på vad som är på gång hos kultur- och fritidsförvaltningen under februari 2024.

Barn som åker pulka på en snöklädd kulle.

Sportlov i Vänersborg

Under sportlovet arrangerar fritidsgårdarna grillning och uteaktiviteter, spelturneringar, e-sport, tjejdagar, bowling, dans och träning. Fritidsgårdarna får även besök av Timjan som visar spel-utlåningspåsar med rollspel. Besökare får även möjlighet att testa rollspelet Love Letter.

På Barnens Kastanj kan barn bowla, baka, pyssla och göra mycket annat roligt under sportlovet. Biblioteket erbjuder pyssel och workshop i att rita egna sagofigurer för barn.

I Arena Vänersborg och Vänersborgs Ishall erbjuds skridskoåkning för allmänheten under lovet. Du som vill låna utrustning för vintersport kostnadsfritt är välkommen att vända dig till Fritidsbanken.

Sportlovsprogrammet presenteras i sin helhet under vecka 6 på ungivbg.se

Rader med ungdomar som spelar på datorer.

Fritidsgården startar e-sportsprojektet Gamerfit för unga i Vänersborg som vill satsa på gaming med hälsofokus.

Som en del i projektet öppnar fritidsgården en ny e-sportsal för unga från årskurs 5 upp till 19 år. Den nya e-sportsalen på Lyckans Fritidsgård består av tio helt nya speldatorer.

Invigning 2 februari

Invigningen av den nya salen och projektet är fredagen den 2 februari på Lyckans Fritidsgård.

 • Går du i årskurs 5 - 6 är du välkommen på invigning klockan 15.00
 • Går du i årskurs 7 - 19 år är du välkommen på invigning klockan 18.00

En mix av spel och rörelse

I e-sportsprojektet Gamerfit kan ungdomarna utöva sitt intresse för e-sport i en mer hälsosam miljö. Det är inte en hemlighet att träning och ett hälsosamt liv är en viktig faktor för att kunna prestera bättre som gamer.

Spelpass kommer inkludera även rörelsepauser samt teori om kost och goda hälsorutiner som exempelvis om hur vikten av god sömnrytm påverkar den mentala prestandan i spelandet.

Genom spelandet kan vi även motarbeta kränkningar på nätet och arbeta för allas lika värde.

Läs mer om satsningen på Lyckans fritidsgård

Melodikrysset

Kom till oss och lös Melodikrysset tillsammans.

 • Lördag 3, 10, 17 och 24 februari klockan 10.00-11.00
 • Vänersborgs bibliotek

Vi bjuder på kaffe.

Bokcirkel i Frändefors

Vi träffas på Frändefors bibliotek första måndagen i månaden. Det är ett kravlöst deltagande där vi samtalat om den bok vi läst. Varje gång bestämmer vi tillsammans vad nästa läsning ska bli. Alla är välkomna och biblioteket bjuder på fika.

 • Måndag 5 februari klockan 17.00
 • Frändefors bibliotek

Forum för poesi och prosa (fullsatt!)

Författarkväll med Andrev Walden och Amanda Svensson var populär och alla biljetter har redan gått åt.

Andrev Walden är journalist, krönikör och illustratör. 2023 debuterade han som romanförfattare med Jävla karlar, en debut som tog såväl läsare som kritiker med storm. Den belönades också med Augustpriset.

Amanda Svensson är författare och översättare. 2008 gjorde hon uppmärksammad debut med Hey Dolly. Tre år senare utkom Välkommen till den här världen, som nominerades till Augustpriset och med romanen Allt det där jag sa till dig var sant (2014) var det klart att hon var en av sin generations mest intressanta romanförfattare.

 • Tisdag 6 februari klockan 18.00-20.00
 • Vänersborgs bibliotek

Arrangeras av Författarcentrum Väst och Biblioteken i Vänersborg.

Sångstunder med Linus

Linus Lundberg kommer till oss för tre sångstunder med olika tema under våren. Anpassat för barn 2-6 år. Sångstund med Babblarna-tema

 • Fredag 9 februari klockan 16.30
 • Plats: Vänersborgs bibliotek

IT-hjälp - Datorhandledning för nybörjare.

Drop-in för dig som behöver komma hjälp med din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Ta med den enhet som du behöver hjälp med.

 • Måndag 12 februari och 26 februari klockan 10.00-11.30
 • Vänersborgs bibliotek

Seniorfilm

Seniorfilmklubben visar en trevlig film för sina medlemmar. Mingel med kaffe och kaka från kl. 11.00 innan filmen börjar kl. 11.15. Fri entré, men fråga oss om hur du blir medlem.

 • Onsdag 14 februari klockan 11.00-13.00
 • Vänersborgs bibliotek

Knattebio

Filmklubben Kikaren visar film för barn 2–4 år.

Fråga oss om hur du blir medlem i filmklubben så får du utskick med e-post ett par dagar innan varje Knattebio-tillfälle med vilka filmer som visas. Fri entré.

 • Fredag 2 och 16 februari klockan 15.30-16.00
 • Vänersborgs bibliotek

Sagostund

Välkommen på sagostund för barn 3-5 år med Annika och Helena.

 • Tisdag 15 februari klockan 15.00-15.30
 • Vänersborgs bibliotek

Författarbesök: Camilla Brinck

Camilla Brinck, författare till böckerna om Musse och Helium, kommer till oss på sportlovet. Hon berättar bland annat om hur det är att jobba som författare och hur hon kommer på en historia. Camilla håller även i en workshop där man får rita egna sagofigurer. Från 5 år och uppåt.

 • Onsdag 21 februari klockan 14.00-15.00
 • Plats: Vänersborgs bibliotek

Fribiljetter kan hämtas på Vänersborgs bibliotek från fredag 2 februari.

Pyssel på sportlovet

Vi pysslar tillsammans. Lämpligt från 5 år.

 • Fredag 23 februari klockan 11.00-14.00
 • Vänersborgs bibliotek

Föräldrahäng med boktips

Är du föräldraledig och vill träffa andra vuxna? Ta med din bebis och kom på föräldrahäng. Vi tipsar om böcker får både dig och din bebis och fikar tillsammans. Vi bjuder på enkel fika.

 • Onsdag 28 februari klockan 11.00–12.00
 • Vänersborgs bibliotek

Boktips med elvakaffe

Ladda upp med trevlig läsning inför våren. Ta gärna med ett eget boktips! Vi bjuder på kaffe och kaka.

 • Onsdag 28 februari klockan 11.00-12.00
 • Vänersborgs bibliotek

Välkommen till biblioteket i vår!

Läs mer på bibliotekens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En glad kille räcker över en röd ros till en tjej.

Ungivbg Valentine Week är en kampanj för att sprida omtanke till personer runt dig som är ung i Vänersborg.

Finns det någon som du bryr dig väldigt mycket om? Eller är det någon som du vill göra extra glad? Kanske tänker du på någon som inte får all den uppskattning som personen förtjänar?

Det handlar inte i första hand om nån du är kär i, utan att skänka uppskattning till någon som du bryr dig om oavsett om det är en kompis, syskon eller klasskamrat.

Nominera någon som du vill göra glad. Motivera med ett par meningar varför personen förtjänar att få din uppskattning. Under vecka 7 (12-16 februari) delar vi ut 60 rosor till elever på högstadie- och gymnasieskolorna i Vänersborg.

Läs mer om kampanjen och nominering på ungivbg.se

Barn som målar.

Vårterminen 2024 anpassar vi en ny bildsal på Vänerparken 5. Detta som ett steg i att fortsätta att utveckla Musik- och kulturskolan.

Sedan två år ingår bild & form i Musik- och kulturskolans kursutbud, men det har saknats en egen ateljé för undervisningen. Nu kommer även skolans bild & form-elever kunna få sin undervisning i Vänerparken och på så vis ökar samhörighet med hela Musik- och kulturskolans verksamhet.

Salen ger också möjlighet att användas för verkstadsarbete som krävs exempelvis för att tillverka rekvisita och annat till olika föreställningar.

Vi ser verkligen fram emot att få detta tillskott i våra lokaler som redan tidigare har fina salar för dans, teater och musik.

Tre unga tjejer dansar vända mot dansstudions speglar.

På Torpa fritidsgård står det stora aktivitetsrummet som även inkluderar gym och dansstudio klart för användning. Besökare bokar sig med personalens hjälp och får en bra genomgång av personal på plats.

Personal är utbildad i 100% Ren hårdträning och välkomnar alla unga att prova de nya aktiviteterna. Förhoppningen är också att nya grupper av unga lockas att besöka fritidsgården, samt att andelen tjejer som deltar i fritidsgårdens verksamhet ökar.

Personer som minglar i en konsthall och tittar på keramik konst

För tredje året i rad förvandlas konsthallen till en kombinerad arbetsateljé och utställningshall under fyra veckor.

Den 13 februari öppnar vi dörrarna till konsthallen där du kan ta del av två konstnärers och kreatörers arbetsprocesser. Residenterna är Reyhaneh Mirjahani och Cyntia Botello.

Residensprogrammet På väg 45 – AiR är ett samarbete med Åmål och Trollhättans konsthallar och finansieras med stöd från Fyrbodals kommunalförbund och Västra Götalandsregionen. I projektet tar sig konstnärerna sig an konsthallarnas rum för att visa och utforska sina arbetsprocesser.

Läs mer på konsthallens hemsida

Månadens tema på Timjan är Photo Pearls. Photo pearls innebär att man arbetar med pärlor och pärlplattor utifrån egna foton.

Timjan har ett program där besökare kan skriva ut egna bilder för pärlplattor. Det kan vara en bild på dig själv, ditt favorit fotbollsklubbmärke eller varför inte på en solnedgång? Vi skriver sedan ut bilden och bilden blir numrerad efter olika färgkoder. Vilket gör att du sedan kan placera rätt färgpärla på rätt färgnummer för att skapa fram din utvalda bild med pärlor.

Arbetet med Photo Pearls pågår i Timjans lokaler varje tisdag under februari.

Under månaden är även Timjans kreativa grupper igång som vanligt och hbtqi-mötesplatsen träffas en gång i veckan. Spel och skapar-påsar finns för hemlåning och ett dansfilmsprojekt står inför uppstart.

Läs mer om Timjans verksamhet

Två nya fritidspedagoger har börjat arbeta på Barnens Kastanj. Det innebär att totalt tre personal arbetar i de besökande barngrupperna, vilket höjer kvalitén på verksamheten.

Ett lyckat koncept i verksamheten är Kastanjens Café, vilket är en idé från Socialtjänsten Stöd och Service. Under några timmar varje fredagsförmiddag träffas föräldrar från området för att få råd av personalen och prata med varandra.

Det kommunala aktivitetsstödets särskilda uppgift är att främja aktivitet.

Ideella föreningar som är medlem i ett specialidrottsförbund anslutet till Riksidrottsförbundet har rätt att erhålla bidrag i enlighet med angivna kriterier.

Även föreningar som tillhör ett idrottsförbund som har ett av Riksidrottsstyrelsen godkänt samarbetsavtal med specialidrottsförbund har samma rättighet.

Sista ansökningsdatum för sammankomster genomförda under hösten 2023 är 25 februari.

Läs mer under föreningsstöd på vanersborg.se

En kultur- och fritidsförvaltning för alla

Förvaltningens broschyr ligger uppslagen för läsning.

För att ge dig en bättre inblick i vad förvaltningen gör för kommunens invånare har vi tagit fram en broschyr som presenterar kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborg.

Ta del av den digitala och interaktiva broschyren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Önskar du hellre en pappersvariant att ha i handen? Välkommen att hämta ett exemplar på våra bibliotek, i Arena Vänersborg samt i kommunhusets reception.

Mer om vad som händer i närområdet

Genom turistbolaget Visits webbplats får du ännu fler tips på vad som händer i närområdet.

Besök Visist webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om månadsbrevet från kultur- och fritidsförvaltningen

Månadsbrevet publiceras av kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun. Det presenterar ett urval av förvaltningens publika verksamhet och talar om vad som är på gång inom förvaltningen.

Få nästa månadsbrev till din mail

Vill du prenumerera på månadsbrevet och få senaste uppdateringen till din mejl? Anmäl dig genom att skriva in din e-postadress nedan.


Vänligen dubbelkolla att din angivna adress stämmer.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 februari 2024