Gå till innehåll

Verktygsfält

2023 blir filmens år i Vänersborg

Under 2023 ska film som konstform synliggöras extra i Vänersborgs kommun. I samarbete med Göteborg Film Festival är Vänersborg filmårskommun 2023.

Filmåret inleds 27 januari - 2 februari med att vi visar förstklassiga filmer från Göteborg Film Festival på anrika Stora Biografen i Vänersborg, till ett subventionerat pris.

Läs mer om vad filmåret kommer att innebära här. Öppnas i nytt fönster.

Nedan kan du läsa om de tre utvalda filmerna samt om kortfilmerna som ska visas i Vänersborg.

EXODUS
Exodus är Göteborg Film Festivals utvalda invigningsfilm 2023.

Filmen handlar om Amal, 12 år som är på flykt från Syrien. I en hamn i Turkiet stöter hon ihop med flyktingsmugglaren Sam. Amal vill resa till Grekland där hennes systrar befinner sig i ett flyktingläger, för att tillsammans med dem möta upp sina föräldrar, i Sverige. Amal, en fantasifylld, humoristisk men traumatiserad ung tjej och den äldre och luttrade Sam, reser tillsammans genom Europa för att försöka hitta friheten. De utvecklar en pappa-dotter-relation, som både blir deras överlevnad och uppvaknande.

Exodus är Abbe Hassans långfilmsdebut, och filmen är producerad av Mattias Nohrborg, Anna-Klara Carlsten och Olle Wirenhed. I huvudrollerna ser vi Ashraf Barhoum och Jwan Alqatami.

Göteborg Film Festival invigs simultant på biografer över hela landet och invigningen arrangeras i samarbete med Västra Götalandsregionen.

Filmen visas fredag 27 januari 2023 kl. 18.00 på Stora biografen, Residensgatan Vänersborg. Pris: 70kr/biljett.


Hélène och Mathieu
Fransk-norskt drama om livet och döden.

Hélène och Mathieu är lyckligt gifta och mitt i livet, men en dag kastas allt omkull när Hélène diagnostiseras med en dödlig sjukdom. Hon lämnar både vardagslivet och transplantationskön i Bordeaux och reser till Norge för att träffa en canceröverlevare hon lärt känna via nätet. De vackra omgivningarna och den nyfunna vänskapen ger själslig ro, men snart reser hennes viljestarka make dit för att övertala henne att chansa på en avancerad lungtransplantation. Regissören Emily Atef väjer inte från tunga ämnen i det här starka dramat som både hyllar livet och bejakar döden. Förutom en enastående skådespelarinsats från Vicky Krieps blev detta den franska stjärnan Gaspard Ulliels sista roll, innan han tragiskt gick bort i en skidolycka 2022.

Filmen visas söndag 29 januari kl 18.00 på Stora biografen, Residensgatan Vänersborg.
Pris: 70kr/biljett.

Passagerare i natten
Parisromantik med Charlotte Gainsburg i huvudrollen. Göteborgs-Posten listar på förhand denna film som en av 20 filmer man inte får missa under Göteborg Film Festival 2023.

Det är valnatt i Frankrike 1981 och förändringens vindar blåser. Så även hos Elisabeth, som nyskild måste ta sig an livet på nytt för att kunna försörja sina två tonårsbarn. Vilsen kring sina kvalifikationer på arbetsmarknaden efter mer än ett decennium som hemmafru, söker hon jobb på ett nattligt radioprogram. En fransk version av Vaken i P4, där hon visar sig ha talang för att bemöta andra vilsna själar som sträcker sig efter en trygg hamn. När Talulah, en tonåring på glid, kliver in på redaktionen tar Elisabeth henne under sina vingar och introducerar i sin tätt knutna familjetrio. Regissören Mikaël Hers levererar ett stycke charmig vardagsdramatik som med ett förtrollande foto och väl valt soundtrack med hits från Kim Wilde, Joe Dassin och John Cale får 80-talets Paris att återuppstå.

Filmen visas onsdag 1 februari kl 18.00 på Stora biografen, Residensgatan Vänersborg
Pris: 70kr/biljett.


Startsladden
Startsladden är Sveriges främsta kortfilmstävling där åtta nominerade filmer tävlar om en prissumma på 350 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster.

Kortfilmerna visas torsdag 2 februari i audiotoriet på Vänersborgs huvudbibliotek från klockan 16.00. Fri entré.

Filmerna som visas:
Galatea, regi Arvida Byström & Hampus Byström
Svanmön, regi Jane Magnusson
Surprise, regi Laerke Herthoni
Madden, regi Malin Ingrid Johansson
I Think of Silence When I Think of You, regi Jonelle Twum
Jörgen Hyltes svåger, regi Anton Hellström & Edvin Hallberg
Vernissage, regi Arvi Kananian
Twerka för Jemen, regi Tanja Holm

Mer information om Göteborg Film Festival kan du läsa här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 mars 2023