Gå till innehåll

Verktygsfält

Filmårskommun

Vänersborgs kommun är utsedd till filmårskommun år 2023. Det betyder att vi ska synliggöra filmkonst under året. 

I samarbete med Göteborg Film Festival Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Vänersborgs kommun utsedd till filmårskommun 2023. Det betyder att vi kommer arrangera filmaktiviteter och synliggöra film runtom i kommunen lite extra under året.

Filmåret inleddes den 27 januari - 2 februari, då vi visade tre långfilmer och åtta kortfilmer från det exklusiva programmet från filmfestivalen här i Vänersborg.

Göteborg Film Festival kommer tillbaka till Vänersborg med en utomhusbio under sensommaren, och vi ska också få visa filmer från barn- och ungdomsfilmfestivalen Prisma som kommer visas under Kulturveckan i oktober.

Lokala aktiviteter

Filmåret innebär även att barn i förskolan ska få möta filmpedagoger och skapa film under vårterminen, skolbio för våra grundskoleelever, våra kommunkoreografer kommer att erbjuda en mobil utomhusbiograf och sprida dansfilmer, videokonstutställning i Vänersborgs konsthall och på Vänersborg biblioteket visas knattebio och seniorfilm. Med ditt lånekort kan du dessutom låna hem streamade filmer genom tjänsten cineasterna.

Den lokala filmföreningen Vänersborg Filmstudio bidrar också till filmåret med sitt filmprogram varannan söndag under vårterminen. Läs mer om programmet och föreningen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Visste du att många svenska filmer är inspelade i vår kommun? Vänersborgs kommun och omgivningar är en frekvent och återkommande inspelningsplats för svenska filmer. En man som heter Ove och Mig äger ingen är två exempel. Mer information om Film i Väst och deras produktioner kan du läsa här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta har hänt

Den 27 januari invigdes årets upplaga av Göteborg Film Festival på biograf Draken i Göteborg. Synkront runtom i landet visades invigningsfilmen Exodus. På Stora Biografen i Vänersborg möttes man av filmmingel i den vackra foajén och biobesökarna bjöds på popcorn, godis och dryck.

Övriga lokala filmvisningar under Göteborg Film Festival:
Fredag 27 januari kl. 18.00-20.00 Exodus
Söndag 29 januari kl. 18.00-20.00 Hélène & Mathieu
Onsdag 1 februari kl. 18.00-20.00 Passagerare i natten
Torsdag 2 februari kl. 16.00-18.00 Kortfilmstävlingen Startsladden

Här kan du läsa ett reportage om filmåret i Vänersborg i det digitala filmmagasinet Moviezine. Länk till annan webbplats.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 mars 2023