Gå till innehåll

Verktygsfält

Filmårskommun

Vänersborgs kommun är utsedd till filmårskommun år 2023. Det betyder att vi ska synliggöra filmkonst under året. 

Kapten och besökare på en lyxyacht. En bild hämtad från filmen Triangle of Sadness.

I samarbete med Göteborg Film Festival Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Vänersborgs kommun utsedd till filmårskommun 2023. Vi kommer att arrangera filmaktiviteter och synliggöra film runtom i kommunen lite extra. Filmkommunåret inleddes i januari, då tre långfilmer och åtta kortfilmer visades från det exklusiva programmet från Göteborg Film festival på Stora biografen i Vänersborg.

Filmkommunåret innefattar också en utomhusbiovisning i augusti, samt filmvisningar från barn- och ungdomsfilmfestivalen Prisma som sammanfaller med Kulturveckan och höstlovet.

Kommande aktiviteter

Prisma Film festival - barnens filmfestival pågår i Göteborg 25-30 oktober, och i Vänersborg kommer vi visa film för barn och unga under skoltid och på fritiden. Prisma har i år fokus på Japan och tema anime. Snart avslöjar vi vilka filmer du kan ta del av i Vänersborg! Läs mer om Prisma här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våra kommunala och lokala verksamheter hänger på filmtemat

Vänersborgs filmårskommun i media

Filmkommunåret i Vänersborg uppmärksammandes av filmsajten Moviezine. Här kan du läsa ett reportage i det digitala filmmagasinet. Länk till annan webbplats.

Lokaltidningen TTELA publicerade i juni ett reportage om filmåret i Vänersborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Detta har hänt

Göteborg Film Festival visades i Vänersborg
Den 27 januari invigdes årets upplaga av Göteborg Film Festival på biograf Draken i Göteborg. Synkront runtom i landet visades invigningsfilmen Exodus. På Stora Biografen i Vänersborg möttes man av filmmingel i den vackra foajén och biobesökarna bjöds på popcorn, godis och dryck, i samarbete med Vänersborgs Filmstudio.

Övriga lokala filmvisningar under Göteborg Film Festival:
Fredag 27 januari kl. 18.00-20.00 Exodus (festivalens invigningsfilm)
Söndag 29 januari kl. 18.00-20.00 Hélène & Mathieu
Onsdag 1 februari kl. 18.00-20.00 Passagerare i natten
Torsdag 2 februari kl. 16.00-18.00 Kortfilmstävlingen Startsladden

Filmkonst i konsthallen
Vänersborgs konsthall presenterade filmutställningen 5 Sekvenser. En internationell grupputställning där fem kortfilmer visades och gav perspektiv om orättvisan och skörheten i att vara människa i dagens verklighet. De fem konstnärerna var: Alketa Xhafa Mripa, Azadeh Zaghi, Gabriel Gabriel Garble, Larissa Sansour och Phumulani Ntuli. Vernissage 25 mars - 20 maj. Läs mer här. Öppnas i nytt fönster.

Skolbio
I Vänersborg finns en utbygd kulturgaranti för våra förskole- och grundskoleelver. Varje läsår får fyra årskullar uppleva på skolbio. Våra 3-åringar, förskoleklass, årkurs 4 och 8 ser film på riktig biograf.

Under höstterminen väljer eleverna vilken film de vill se genom en stor omröstning i klassrummet, där de kan välja mellan fyra olika filmer och filmgenrer per årskull. Därefter samlas eleverna på vårterminen på Stora Biografen eller Sagabiografen i centrum för att se vinnarfilmerna. I år var omröstningarna rafflande in i det sista. Vinnare blev:

  • Räkna med Pino för treåringarna
  • Latte Igelkott och den magiska vattenstenen för förskoleklass
  • Lille Allan, den mänsklige antennen för åk 4
  • Krig och Gagarine för åk 8

Familjelördag - Bio för hela familjen!
Varje år blir en av skolbiofilmerna även en offentlig familjelördagarrangemang: Latte Igelkott och den magiska vattenstenen visades kostnadsfritt för våra invånare lördag 25 mars på Stora biografen. Läs mer information här. Länk till annan webbplats.

Utomhusbio med Kommunkoreograferna
Torsdagseftermiddagen den 18 maj bjöd Kommunkoreograferna på ett blockparty i Centrumparken i Brålanda. En tillställning för hela familjen, där den prisad hiphopdokumentären Shake the dust visades på storbild, besökarna bjöds på popcorn, ansiktsmålning och spontandans.

Fredagkvällen den 19 maj bjöd Kommunkoreograferna in till en intensiv och surrealistik konstupplevlese i det gamla bruket i Vargön. I industriruinen tog ett 60-tal besökare chansen att uppleva graffiti, live-musik, DJ, alkoholfri sangria, och dans. Climax, en fransk dansskräckfilm visades på bioduken ackompanjerade av solnedgången. En upplevelse utöver det vanliga i en otrolig miljö. Så här såg det ut. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vårsoaré med Musik- och kulturskolan
8 maj anordnades konsert med Big Pack, Vargöblåset, Stråkorkestern, Singo, Nonstop och Teatergrupp F-2. Det bjöds på skön och pampig filmmusik och teatergruppen skådespelade.

Filmtema på årets Sommarsalong
Sommarens utställning Sommarsalong i Vänersborgs konsthall, valde att under filmåret ha temat mise en scéne, en filmterm som betyder att iscensätta. Sommarsalong visades 28 juni - 26 augusti.

Utomhusbio/Open Air under Sommarscen
I samarbete med Göteborg Film festival visade vi den prisbelönta filmen Triangle of Sadness av regissören Ruben Östlund som utomhusbio. Filmen visas på Dalaborgsparken den 16 augusti och mänsikor strömmade till för att hinna fika, mingla och umgås och lyssna till ett live-band som framförde filmmusik innan bion började.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 september 2023