Gå till innehåll

Verktygsfält

Torpaskolan har besökt Italien och Lettland

I april besökte skolelever från Italien och Lettland Vänersborg och nu har även Torpaskolans elever varit på besök i de båda länderna.

Projektet IMTI (Increased Movement Towards Inclusion) är ett Erasmusprojekt, där fokus ligger på inkludering och att skolelever i de tre länderna Italien, Lettland och Sverige ska få en bättre hälsa, ökat välmående och bättre skolresultat. Projektet har pågått sedan 2021 och nu i sommar har man gått i mål. I höstas besökte elever på Torpaskolan staden Cervia i Italien och under vårterminen har man varit på besök i staden Duagavpils i Lettland. Therese Sköld, lärare på Torpaskolan och huvudansvarig för projektet berättar mer:

-   Det har varit spännande att se hur våra tre länder bedriver idrottsverksamhet, både vad gäller likheter och skillnader. Våra kursplaner liknar varandra, men vi jobbar med dem på olika sätt. Vi kan erbjuda liknande sporter, men i Italien har de helt andra möjligheter att nyttja olika anläggningar och erbjuda vattensporter som vi inte kan.

Hur skiljer sig skolsystemen i Sverige och Lettland åt?
- I Lettland blandar man åldrarna mer. Skolan är i tre olika byggnader, men där går barn från 6 års ålder ända upp till 19 års ålder. Barn och unga med funktionsnedsättning är mer inkluderade i klassrummet med en extra lärare som stöttar upp. Grupperna var inte heller så stora som här.

Hur har resorna påverkat Torpaskolans ungdomar?
- De uppskattar den svenska skolan och vilka tillgångar vi har här mer. Här får man lagad mat varje dag och behöver inte ha med sig lunch. Samtidigt har de fått testa på aktiviteter som de aldrig har gjort innan, bland annat höghöjdsbanor i Italien, att ro med båt och att se speedway. De har även provat på nya aktiviteter här hemma som att rida på hästar Flera av ungdomarna var hästrädda, men red ändå och vi hade så roligt!

Vad har projektet gett ungdomarna?
- Ett mål var att få eleverna mer fysiskt aktiva och de tränar mer nu på fritiden. En del, som aldrig har varit på ett gym innan, har börjat att gymma. Det vi försökte få in var mer vardagsträning och att det ska vara kul att sporta. Det har vi lyckats med.

Vill du skicka med något mer?
- Att alla skolor som har möjlighet borde prova på ett sådant här projekt. Det är så kul och så värt det! Eleverna får med sig glädjen till att idrotta, men också ett utökat nätverk med alla nya kontakter. De har lagt till varandra på sociala medier och har bra koll på varandra.

Exempelbild för nyhet

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 juni 2023