Gå till innehåll

Verktygsfält

Summering av FrukostForum 13 mars

Exempelbild för nyhet

Nätverk - Aktuella ämnen - Spännande gäster!
Summering av FrukostForum torsdag 13 mars

När det var dags för årets andra FrukostForum stod infrastrukturfrågor i Västsverige och Vänersborg i centrum. Konferencier Erik Torstensson tog oss som vanligt genom morgonens program, tillsammans med näringslivschef Jill Stor.

Jill berättade att Näringslivsavdelningen växer och byter då samtidigt namn till Avdelning för näringsliv och strategisk samhällsplanering. Från 1 mars tillhör Cornelia Sörman och Pål Castell, båda utvecklingsledare inom samhällsplanering, avdelningen – väldigt positivt då många av våra frågor hänger ihop!

Northvolts konkurs berördes, något som går att likna med Saab-konkursen för vårt område. När ett stort företag går i konkurs påverkas ju såväl underleverantörer som bostadsmarknaden. Idag finns det en stor branschbredd i Vänersborg med omnejd, vilket gör oss mindre sårbara vid nedgångar i konjunkturen.

Maria Fuxborg, näringspolitisk chef på Västsvenska Handelskammaren, berättade om hur de arbetar för att påvisa och stärka Västsveriges betydelse för svensk ekonomi. Det finns en hög framtidstro bland näringslivet, som just nu investerar stort på utveckling. Västsverige är Sveriges starkaste motor med en hög sysselsättning.

Västsvenska Handelskammaren, med 3 100 företagsmedlemmar, främjar och företräder det västsvenska näringslivet genom lobbyism. Det handlar om att, genom ett långsiktigt arbete, påverka regeringen och i många fall Trafikutskottet. De arbetar också med att stärka näringslivet lokalt med nätverk, utbildningar eller seminarium och kan hjälpa lokala politiker att ta beslut genom att påverka opinionen.

Kompetensförsörjning är en av deras största frågor och då blir infrastrukturen en möjliggörare. Bra väginfrastruktur, goda pendlingsmöjligheter och tillräcklig energiförsörjning är viktiga verktyg för såväl befintligt näringsliv som nya etableringar.

Med tanke på omvärldsläget är det också viktigt för företagens säkerhet och beredskap.

Under FrukostForum lyftes viktiga investeringar i och runt Vänersborg

  • Nya slussar i Trollhätte kanal – helt avgörande för Vänersjöfarten.
  • Kapacitetshöjande åtgärder på järnvägen Norge-Vänerbanan
  • Satsningen på en järnvägsstation i Brålanda – ett välkommet initiativ från kommunen och regionen.

Även E45:an lyftes som en viktig infrastruktursatsning.

Morgan Ahlberg, infrastrukturstrateg från Fyrbodals kommunalförbund, beskrev pågående och planerade satsningar samt samverkan mellan kommuner och regioner.

Fyrbodals kommunalförbund är en av fyra delregioner i Västra Götaland, utöver Göteborgsregionen, Skaraborg och Boråsregionen/Sjuhärad. Tillsammans har man många gemensamma frågor och infrastrukturen till och från Göteborg är viktig för alla.

Uppdragsgivarna i Fyrbodal är de 14 medlemskommunerna, som är bra på att komma överens. Utmaningen är att få hela Västra Götalandsregionen att tycka samma, landsbygdsregionerna har ofta andra prioriteringar än storstadsregioner som Göteborg.

Deras uppdrag består av att lobba för våra frågor och för prioriteringar i den lokala infrastrukturplanen. Något som kräver tålamod, det är ett långsiktigt arbete med långa ledtider.

Trafikförsörjningsprogrammet är ett strategiskt dokument som revideras var fjärde år. Allt nytt behöver komma med här, det är viktigt att få med prioriterade objekt och frågor. Exempelvis:

  • Utveckling av stationer och tågtrafik

Det finns ett politiskt mål att fördubbla tågresandet i Västra Götaland och pendlingen ökar för att vi får en bättre infrastruktur. Här är Skåne ett bra exempel.

  • Återöppna fyra järnvägsstationer i Dalsland (Brålanda, Bäckefors, Dals Rostock, Frändefors). Det skulle underlätta, inte bara för dem som pendlar ut utan också för kompetensförsörjningen – att göra det enkelt kunna pendla in.
  • Dubbelspår Göteborg – Oslo: fortsatt utbyggnad från Öxnered och norrut, samt förbättra förutsättningarna för godståg som har en tydlig koppling till näringslivet.
  • Ombyggnad av E45 till en mötesfri 2+1-väg.
  • Nya slussar och Vänersjöfart (den största infrastruktursatsningen räknat i kronor som pågår just nu)

Josef Khan, VD på vår flygplats Göteborg Stallbacka Airport, berättade om vikten av att ha en flygplats nära. Ägandeförhållandena är fördelade på Fyrstad där Trollhättan står för 49 %, Vänersborg 34 %, Uddevalla 16 % och Lysekil 1 %. Numera finns det bara två flygplatser i Västra Götalandsregionen; Göteborg Landvetter Airport och Göteborg Stallbacka Airport.

2024 firade flygplatsen 40 år och det blev en folkfest på flygplatsområdet. Då tillkännagavs också det nya namnet och Josef förklarade skälen till namnbytet. Dels har inrikesmarknaden förändrats, man måste öka kännedomen om flygplatsen och bli en del av ett större område. Dessutom har kommunikationen byggts ut, det går idag snabbare att ta sig runt i regionen.

Josef ser ljust på framtiden och berättar om det aktiva miljöarbete som pågår med maximal inblandning av biobränsle. Västflyg trafikerar linjetrafiken som uppgår till 15 % av verksamheten, utöver det är Göteborg Stallbacka Airport en beredskapsflygplats och fungerar som en viktig länk i Sveriges krisberedskap. Sedan 2024 är flygplatsen också en servicepartner till Everdrone, som flyger drönare med hjärtstartare – en del av deras samhällsviktiga uppdrag.

Susann Haggren från Svenskt Näringsliv, och kommunalråden Benny Augustsson och Mats Andersson, avslutade med en paneldiskussion utifrån sina erfarenheter. Susann beskrev den senaste regionala tillväxtmätning som visade att 25 % av näringslivet anser att infrastrukturen är ett tillväxthinder.

Benny påtalade att de ständigt arbetar för att få med prioriteringarna i planen och försöker påverka på många olika sätt. Eftersom ledtiderna är väldigt långs, så är det viktigt att ligga i framkant redan nu. Mats betonade E45 är en prioriterad vägsträcka och här behöver man få med Värmlandsregionen också.

Dessutom FrukostPulsen med aktuella händelser och korta inslag med senaste nytt. HBTQI+-månaden pågår under hela mars, med massor av engagerade föreningar, föreläsningar och andra mötesplatser. Läs mer och se hela programmet här: Hbtqi+ Vänersborg | Vänersborgs kommun Länk till annan webbplats.

Subkult-festivalen går av stapeln 26–28 juni i Dalaborgsparken, för fjärde året i rad! Projektledaren Svenna var på plats och uppmanade till samverkan! Dessutom bjuder de på fribiljett till öppningskvällen torsdag 26 juni och hoppas på stort lokalt engagemang: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf1AE-CP3xBjW4kcObBSSpKtbuwf5sMWkQktcxwghTbDxW8Yg/viewform Länk till annan webbplats.

Jill presenterade ett nytt kvinnligt nätverk med stöd, inspiration och fler mötesplatser för kvinnliga företagare. Första träffen är planerad till onsdag 26 mars kl. 18.30, läs mer och anmäl dig här: Kvinnligt företagarnätverk i Vänersborg | Vänersborgs kommun Länk till annan webbplats.

Vår ”kommunala hörna” med lokala representanter var också på plats, för de som ville prata bygglov, upphandlingar eller andra näringslivsfrågor.

Varmt välkommen att anmäla dig till nästa FrukostForum 10 april och ta gärna med eller tipsa en kollega eller någon annan företagare: https://app.emarketeer.com/ext/form/entry.php?m=392854ac1395655a05782bdcdc4656dbcbe271f&Origin=Direct Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 mars 2025