Gå till innehåll

Verktygsfält

Verktygsfält

Relationer

Två unga personer i färgglada tröjor håller varandra i handen.

Har du fundering kring sånt som rör relationer? Här får du guidning i allt från hur man blir ihop till att få stöd vid våld i relationer.

Att vara kär eller förälskad i en person kan vara både roligt och jobbigt. Det kan ibland vara svårt att veta vad den andra känner och vill. Hur vet man egentligen när man är ihop?

Läs mer om att bli ihop med någon på umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det kan finnas flera anledningar till att du vill göra slut. Det är bara du som bestämmer om du mår bra av att vara ihop eller inte. Försök att göra slut på ett ärligt och schysst sätt om det går.

Läs mer om att göra slut på umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De flesta förhållanden börjar bra. Du är kär och mår bra av personen som du har blivit ihop med. Men alla förhållanden fortsätter inte bra. Du påverkas på flera olika sätt om någon du är ihop med börjar behandla dig dåligt.

Du ska alltid kunna svara ja på de här frågorna:

  • Får den här personen mig att må bra?
  • Blir jag respekterad för den jag är?

Det gäller oavsett om ni just har lärt känna varandra eller om ni har varit ihop i flera år. Det gäller också om du bara strular med någon eller om du har kontakt med ett ex.

Läs mer om att bli dåligt behandlad i ett förhållande på umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våld kan finnas i förhållanden oavsett om man har varit ihop kort tid eller lång tid. Våld finns också mellan personer som bara strular, har sex eller som har varit ihop tidigare.

Det brukar kallas för fysiskt våld när kroppen skadas på något sätt. Det brukar kallas för psykiskt våld när man till exempel blir kallad elaka saker, kontrollerad eller hotad. Det finns också sexuellt våld som kan vara både psykiskt och fysiskt.

Läs mer om våld i relationer och stöd på umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svartsjuka kan bero på rädsla för att bli övergiven, eller att du upplever att du inte är tillräckligt bra för att få kärlek eller vänskap. Svartsjuka hänger ofta ihop med självkänsla. Alla har rätt till sina känslor men ingen har rätt att begränsa andra personer.

Läs mer om svartsjuka på umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips på sidor med stöd och hjälp kring relationer

Ungarelationer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stöd och information till dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

Svartsjuka är inte romantiskt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt riktar sig till dig som är ung. Webbplatsen finns för dig som blir utsatt för våld i en relation, är orolig för en vän, utsätter någon annan för våld eller bara vill veta mer om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 februari 2024