Gå till innehåll

Verktygsfält

Verktygsfält

Studieteknik

Bra studieteknik kan underlätta ditt skolarbete. Här får du tips att använda!

Det är inte svårt att förbättra sin studieteknik och det finns många vinster med det. Om du vill uppnå höga betyg så är det nödvändigt att ha en bra studieteknik. För att veta vad du ska ändra så måste du veta dina svagheter. Skriv ner det som du har problem med. När du har gjort det så kan du nedanför se tips som passar för just dig.

Var motiverad – Sätt upp mål

Vad får du egentligen ut av att plugga? Sätt upp mål för vad som funkar för dig så att du kan vara motiverad. Det är inte det höga betyget som är huvudmålet. Målet är vad man kan göra med betygen. Vad vill du bli i framtiden? Använd det som ditt bränsle för att få studielust. Får du höga betyg så kan du bli precis vad du vill! Men sätt gärna upp delmål på vägen, så du får konkreta bevis på att du är på väg att lyckas.

Sätt upp en rutin eller plan

Har du fått mycket att göra i skolan? Då är det smart att sätta upp en plan. Har du matteprov nästa vecka så får du göra upp tid hemma för skolan. Hur mycket tid behöver du? Har du svårt för ämnet så får du exempelvis plugga 1 timme varje eftermiddag fram till provet för att hinna med. Långsiktigt kan man göra en rutin att alltid plugga under en viss tid.

Använd bra minnestekniker

En bra minnesteknik är att plugga ofta i korta pass. Det är bättre att plugga i 30 minuter varje dag i fem dagar än två och en halv timme en fredag. Detta säger exempelvis Uppsala universitet på sin studentsida.

Det är också bra att visualisera (göra upp en bild). Använder du olika färger för olika saker och ritar bilder när du antecknar så kommer du ihåg informationen bättre. Din hjärna kommer inte bara komma ihåg innehåll utifrån orden. Hjärnan kommer då också ihåg färger, bilder och annat! Detta stödjs av forskning då bland annat neuropsykologen Pontus Wasling bekräftar detta i en artikel vid namn ”Träna minnet och bli bättre på ditt jobb” av Publikt (2014-05-07).

Få en god natts sömn!

För att hjärnan ska kunna ta in information så är det viktigt att sova. Brist på sömn kan orsaka stress och koncentrationsbrist.

Ta anteckningar och förstå dem

Det som står i dina anteckningar brukar vara det som kommer på proven. Därför är det viktigt att alltid kolla igenom dem och förstå dem. Om något är oklart så ska du titta i boken eller fråga en lärare. Alltså behöver du inte memorera allting ord för ord. Plugga främst det som läraren pratar om ifall inget annat nämns.

Något mer?

Sist men inte minst - gör ditt bästa! Ingen kan begära mer av dig.

Tips på mer läsning om studieteknik

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 mars 2024