Gå till innehåll

Verktygsfält

Verktygsfält

Tips inför studenten

Studenten med elever som åker flak och vinkar med sina studentmössor.

Inför studenten är mycket som behövs planeras och förberedas. Våra tips kan hjälpa dig på vägen!

Studenten är en stor höjdpunkt i livet och handlar om att fira och att ha riktigt kul. Här kommer lite tips om vad som är bra att tänka på inför din och dina klasskamraters stora dag.

Studentbudget

Innan studenten är det mycket som behöver fixas och planeras. Därför underlättar det att sätta upp en budget där du bestämmer hur mycket pengar som du vill lägga på studentmössa, studentkläder, studentplakat m.m. Det kan vara bra om man jämför priserna på olika hemsidor då du inte ska behöva spendera alla dina pengar på studenten. Studenten ska vara en rolig upplevelse och du bestämmer helt själv hur mycket du vill spendera.

Studentkläder

Klädkoden för studentdagen är finare kläder. Det är vanligt att man har på sig vita klänningar eller vit skjorta med kostym, men du bestämmer helt själv vad du ska ha på dig. Ha alltid i åtanke att studentkläderna kommer att bli smutsiga under studentdagen. Ett tips är att inte spendera allt för mycket på studentkläderna om man inte vill att de ska bli smutsiga. Det är även viktigt att ha bra skor under studenten då det blir mycket springande, hoppande och dansande.

Studentbalen

Klädkoden för studentbalen är finare kläder. Det är vanligt att man har på sig fina klänningar i och skjorta med kostym. Du bestämmer helt själv vad du ska ha på dig. Ett tips är att välja de kläder som du trivs i. På studentbalen behöver man inte ha en baldejt utan det går minst lika bra att gå med sina kompisar. Det viktigaste är att du har roligt!

Studentmössa

Studentmössan har man på sig under studentdagen. Man beställer den från olika hemsidor och där kan du designa din studentmössa. Man kan välja vilken färg på kristallen man vill ha, vad det ska stå och vilken färg mössan ska ha. Det vanligaste är att man skriver sitt för och efternamn där fram och att man har den kristall som representerar programmet man har gått. Du väljer såklart helt själv hur du vill att din mössa ska se ut. Det är viktigt att du beställer din studentmössa i god tid då det kan ta flera veckor om inte månader att få hem den.

Studentplakat

Studentplakatet är en skylt som dina anhöriga håller upp vid utspringet så att du ska kunna hitta dem i de stora folkmassorna. På studentplakaten brukar man oftast ha en bild på sig själv från när man var liten, samt namn och klass. Precis som med allt annat är det viktigt att beställa studentplakatet i tid då leveranstiden kan dröja ett par veckor för att få hem det.

Hantera mobilen

På studenten kan det vara svårt att veta var man ska göra av mobilen. Ett tips är att du lägger mobilen i ett skal eller skydd som du kan hänga runt halsen. Då kommer du inte att tappa den och det är enkelt att ta upp den för att ta bilder eller spela in videor.

Text: Emma

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 mars 2024