Tips inför högskoleprovet
Ska du skriva högskoleprovet den 13 april eller i framtiden? Här finner du tips på hur du kan förbereda dig inför högskoleprovet.
Vad är högskoleprovet?
Högskoleprovet mäter kunskaper och färdigheter som har betydelse för förmågan att klara av högskolestudier.
Högskoleprovet består av fem provpass och åtta olika delar med totalt 160 uppgifter. Du kan få från 0,1 till 2.0 poäng.
Varför skriver man högskoleprovet?
Om du saknar tillräckligt goda betyg för att komma in på din drömutbildning kan du göra högskoleprovet. Det vill säga att du söker med ditt högskoleprovsresultat.
Det krävs att du har en fulländad gymnasieexamen för att läsa på högskolan, men du behöver inte söka in dig med dina betyg utan det går lika bra att söka med ditt högskoleprovsresultat.
Med andra ord ger högskoleprovet dig en andra chans!
Att förbereda sig inför högskoleprovet
Högskoleprovet består av de tre ämnena
- svenska
- matematik
- engelska
Den verbala delen består av 80 uppgifter som innehåller texter, ord och läsförståelse. Den kvantitativa delen består också av 80 uppgifter, som innehåller matematiska uppgifter och uppgifter som kräver logiskt och analytiskt tänkande.
Svenska delen
I den svenska delen kommer din läsförståelse och förmåga att förstå ord och begrepp att sättas på prov. Det finns en rad olika sätt du kan öva inför den här delen. Ett sätt är att läsa mer fack- och skönlitteratur, dagstidningar och tidskrifter på svenska. Ett annat sätt är att läsa en ordbok då och då för att lära dig nya ord. Ge dig själv ett antal glosor varje dag eller vecka. Detta är ett kul och effektivt sätt att lära sig nya ord på. Om du har en auditiv inlärning så kan du lyssna på svenska poddar och serier som är informativa och lärorika.
Engelska delen
Säg till att läsa mer fack- och skönlitteratur, dagstidningar och tidskrifter på engelska, för att på så sätt skaffa dig en bättre läsförståelse och ordförråd. Om du har en auditiv inlärning så kan du lyssna på engelska poddar och serier. Det gäller att vara uppmärksam och kolla upp ord som du inte förstår.
Matematikdelen
När det kommer till matematikdelen så måste man öva genom att räkna. Plocka fram dina gamla matematikböcker från högstadiet och gymnasiet. Du som saknar matematikböcker kan låna det på Vänersborgs bibliotek och köpa second hand på bland annat Facebook Market. Nivån av matematik som högskoleprovet testar är gymnasiets Matte 1, vilket är tidigare känt som Matte A. Ju mer du räknar desto bättre resultat lär du få på matematikdelen. Försök att avsätta en halvtimme varje dag för att räkna. Det finns även en hel del youtube videor som förklarar olika matematiska uppgifter och dess tillvägagångssätt.
Öva på gamla högskoleprov
För att förstå dig på hur högskoleprovet är uppbyggt och hur du på bästa sätt fördela din angivna tid bör du öva på gamla högskoleprov. Genom att öva på gamla högskoleprov lär du dig att avsätta tid för alla frågor och utökar dina kunskaper inom de olika ämnena. Sedan kan du skriva provet som om det vore en riktig provdag.
På studera.nu hittar du gamla högskoleprov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Appar till hjälp
Det finns appar som hjälper dig att förbereda inför högskoleprovet. Här följer tre vanliga appar som erbjuder hjälp inför högskoleprovet
HPGuiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Allakando Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
HPappen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På provdagen
Här kommer några tips på vad du ska tänka på inför/på provdagen:
- Lägg dig i god tid så att du är utvilad på provdagen.
- Förbered matlåda/snacks och dricka eftersom högskoleprovet är en heldag och då
behöver du mat för att orka och ha energi för att klara av provet. - Packa ner en penna, sudd, linjal, legitimation, överstrykningspenna och vattenflaska.
- Provdagen är fördelad på fem provpass, mellan varje pass har du rast och då ska du
passa på att dricka och äta. Tänk på att du inte får äta/dricka under proven. - Komma i god tid, om du blir sen riskerar du att inte bli insläppt.
- Fastna inte på uppgifter som verkar svåra att lösa, gå hellre tillbaka till dem.
- Våga gissa! Du får inga minuspoäng om du svarar fel.
Lycka till!
Text: Nadia
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 30 september 2024