Gå till innehåll

Verktygsfält

Kuriosa och kändisar

Lilla Paris

Efter den stora stadsbranden 1834 byggdes Plantaget som en brandgata och som en boulevard efter inspiration från Paris. Jämförelser med den franska huvudstaden gav Vänersborg smeknamnet Lilla Paris, ett namn som stadens store skald Birger Sjöberg gjorde känt över hela Sverige genom sin visa med samma namn.

Kändisar

Birger Sjöberg

”Den första gång jag såg dig” och ”Jag längtar till Italien” är bara några av de visor som gjorde Birger Sjöberg odödlig. Skalden, författaren och vissångaren föddes i Vänersborg 1885. Han gjorde Vänersborg känt under namnet Lilla Paris.

Agnes

Agnes Carlsson blev Agnes med hela svenska folket när hon vann TV-tävlingen Idol. Sångerskan har nu hela världen som arbetsfält och har ytterligare stärkt sin popularitet genom medverkan i TV-program som Körslaget, Melodifestivalen och Så mycket bättre. När hon slog igenom gick hon på Birger Sjöberggymnasiets estetprogram.

Emma Hamberg

Hon slog igenom som serietecknare med ”Singel i stan”. Hennes bok Linas kvällsbok om sin uppväxt i stadsdelen Öxnered blev senare en film, som skildrade Vänersborg på ett kärleksfullt sätt.Hon har arbetat som programledare i både radio och TV och skrivit en mängd vuxenromaner. När hon var chefredaktör för Veckorevyn 2000-2001 lade hon ner tävlingen Fröken Sverige.

Anton Malmberg Hård af Segerstad

Har deltagit i Melodifestivalen både som artist och låtskrivare. En av upphovsmännen till låten "Heroes". Den vann Eurovision Song Contestmed Måns Zelmerlöw som artist år 2015.

SaRaha

Sara Larsson som hon egentligen heter är stor stjärna i Tanzania. År 2016 gjorde hon succé i Melodifestivalen med "Kizunguzungu", där hon sjöng både på engelska och swahili.

Birgitte Söndergaard

Skådespelerskan som bland andra har varit med i filmerna ”SOS – en segelsällskapsresa” och ”Zorn”. Hon har också varit engagerad av många privatteatrar. Som programledare i TV främst känd för Mänskligt, Blåsningen och Spårlöst försvunnen. På senare år har hon firat stora triumfer som målare, tecknare och skulptör.

Erik Blix

Under sju år var Erik Blix chefredaktör för den satiriska tidningen Grönköpings Veckoblad. Som journalist och satiriker har Blix arbetat med både radio och TV. Public service och P4 Extra helg är några radioprogram han har medverkat i. Hans TV-karriär har fört honom till program som ”Detta har hänt” och ”Fångarna på fortet”. Som skådespelare har han medverkat i både farser och barnteater.

Arne Andersson

En av Sveriges bästa löpare genom tiderna. Under 1940-talets första hälft slog han, i konkurrens med Gunder Hägg, flera världsrekord på medeldistans. Dessutom vann han flera SM-guld. År 1943 tilldelades han bragdguldet av Svenska Dagbladet.

Björn Johansson

Cyklisten krönte sin karriär med ett brons i OS i Seoul 1988. Året innan vann han både linjeloppet över 180 km på SM samt tempoloppet över 50 km.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 mars 2023