Gå till innehåll

Verktygsfält

Birger Sjöberg

"Den första gång (jag såg dig)" och "Jag längtar till Italien" är bara några av de visor som gjort Birger Sjöberg odödlig. Det var också han som gav Vänersborg namnet Lilla Paris.

Birger Sjöberg föddes i Vänersborg 1885.
Uppväxten var trygg och ombonad, men han och familjen drabbades också av misslyckanden. Föräldrarna gjorde konkurs två gånger och själv blev han utkuggad ur läroverkets fjärde klass med usla betyg och fick försörja sig som fumligt järnhandelsbiträde.

I ungdomsklubben "Sockerdreck och smörgås i fecka" var han medelpunkten. Han sjöng, spelade, deklamerade och imiterade av hjärtans lust. Och han förälskade sig. En regnig onsdag sommaren 1907 gick han ner på knä och friade till den vackra Karin Lustine. Hennes nej blev ett hårt slag för den känslige Birger och läkeprocessen tog lång tid.

Skapade Lilla Paris

När han lämnade Vänersborg försörjde han sig som tidningsman, först på Stockholms Dagblad och senare på Helsingborgs-Posten. I det lilla samhället Ramlösa, utanför Helsingborg, skapade han Lilla Paris, en skildring av barndomens Vänersborg: "Lilla Paris, Lilla Paris Du ligger trygg och skimrande i sommarns friska bris" 1922 gav han ut Fridas bok, vars visor blev enormt populära. Den okände journalisten fick ge sig ut på två landsomfattande turnéer.

Huvudpersonen Frida var förstås Karin Lustine, Birger ungdomskärlek. Men Birger tröttnade på rollen som vissångare. I stället gav han 1924 ut romanen Kvartetten som sprängdes. En bok som blev en av den svenska förlagsvärldens största försäljningsframgångar.

Var före sin tid

Trots succéerna drabbades han av ekonomiska problem och grubblerier. Hans nästa bok, Kriser och kransar, var en chock för publiken. Dikterna var fyllda av samhällskritik och självuppgörelse och språket var extremt nyskapande. Kritiken drabbade den sårbare skalden hårt, han som på sitt visitkort skrivit "Träffas säkrast i hjärtat". Våren 1929 avled han i lunginflammation. I dag räknas Kriser och kransar som ett av 1900-talets viktigaste verk och Birger Sjöberg som en av våra stora lyriker. I dag sätter folk blommor i händerna på Fridastatyn som blickar ut över Vänern. Och hans minne lever vidare, liksom hans sånger.

Några som vårdar hans minne är Birger Sjöberg-sällskapet, ett av Sveriges största litterära sällskap. "Birger Sjöberg, järnhandelsbiträde och skald. Träffas säkrast i hjärtat".

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 oktober 2022