Gå till innehåll

Verktygsfält

Dans

Här finner du information om våra danskurser.

Dansare som hoppar

Danskurser 2024

Varmt välkommen att anmäla dig till våra danskurser. På danslektionerna är det full fart och vi jobbar med rytmer och rörelser till olika musik. Fantasi och kreativitet är ständigt närvarande! Under kursens gång får du både lära dig koreografier och utveckla ditt eget skapande. Vi jobbar aktivt med att öka kroppsmedvetenheten, samarbetsförmågan och det egna uttrycket. Varje individ får möjlighet att utvecklas utifrån sin egen förmåga och är samtidigt en del av den stora gruppens utveckling.

Hur gör jag om jag vill börja dansa?

 • Anmälan till höstterminen 2024 öppnar i mitten av april.
 • Du hamnar i kö.
 • När du fått plats i en grupp får du ett välkomstbrev via e-post med information.
 • Du som gått i en dansgrupp under tidigare termin behåller din plats. Om du vill avanmäla gör du det via expeditionen.

Med reservation för ändringar för dansgruppernas dagar och tider.

Årskurs F-2

 • Måndag 17.30-18.20 Sara Engström
 • Tisdag 17.50-18.40 Helen Ridal Hultén
 • Torsdag 17.50-18.40 Linnéa Bildtse Gustafsson

Årskurs 3-4

 • Tisdag 16.20-17.20 Amanda Marklund
 • Torsdag 16.45-17.45 Linnéa Bildtse Gustafsson

Balett åk 3-5

 • Tisdag 16.45-17.45 Helen Ridal Hultén

Årskurs 5-6

 • Onsdag 16.20-17.20 Catrin Edvardsen

Hip hop från åk 7

 • Nybörjare Måndag 16.30-17.30 Sara Engström
 • Fortsättning Torsdag 16.30-17.45 Sara Engström

Jazzdans från åk 7

 • Torsdag 18.45-19.45 Linnéa Bildtse Gustafsson

Modern och nutida från åk 7

 • Tisdag 17.20-18.20 Amanda Marklund

Fusion från åk 7

 • Fortsättning Onsdag 17.30-18.45 Catrin Edvardsen
 • Avancerad Onsdag 18.45-20.00 Catrin Edvardsen

Barndans 5-6 år

 • Onsdag 16.30- 17.10 Helen Ridal Hultén

Årskurs 1-3

 • Onsdag 17.15-18.15 Helen Ridal Hultén

Åk F-2

På danslektionerna tränar vi på rumsuppfattning, samarbete, improvisation och det egna uttrycket. Dansglädje står i fokus.

Åk 3-4

I åk 3-4 ökar vi tempot och fokuserar mer på dansens grunder. Eleverna får lära sig att dansa på olika rumsliga nivåer, att samarbeta och improvisera. På lektionerna tränar vi på att utveckla olika rörelsekvalitéer så som snabbt, långsamt, stort, litet, mjukt, flöde och tydlighet.

Åk 5-6

I åk 5-6 arbetar vi förberedande mot ungdomsgrupperna. På dessa lektioner tränar vi upp våran dansteknik och lär oss de olika genrernas grunder. Här får ni lära er att snurra, groova, hålla balansen, rulla och hoppa. Vi jobbar med förflyttningar, explosivitet och det egna uttrycket!

Balett

Hos oss kan du börja dansa balett när du går i åk 3-5. Vi utför övningar både vid stången och på golvet. Vi tränar hållning, styrka och vighet och balettens konstnärligt uttryck. Balett används ofta som grundträning för många andra dansformer. Musiken som vi använder är oftast klassisk.

Hiphop

Hiphop är en streetdancestil som uppkom på gator och klubbar i 70-talets New York. Det är en bred dansstil som kan se ut på många sätt. Vi jobbar med gung, dynamik och attityd. Vi lär oss många grundsteg och jobbar med varierande koreografier.

Jazzdans

Jazzdans är en scenisk dansstil som föddes i USA under 1900-talet, när klassisk balett mötte den afroamerikanska danskulturen. Jazzdansen förekommer ofta i musikaler och shower och den innehåller grundsteg som finns i flera olika dansstilar. Denna stil är starkt förknippad med dynamik, uttryck och musikalitet, där rörelsekvalitéer som tyngd, isolationer, attacker, skärpa och rytmiskt fotarbete är i fokus.

Modern och nutida

Modern dans även kallad ”contemporary” som betyder nutid. Genren behandlar många olika delar. Vi hittar flöde, styrka och smidighet både stående och på golvet genom grundläggande teknik som att rulla men också i utmanande koreografier. Svinga, falla, flöda och lyssna på kroppens logik ger dig en tryggare relation till golvet och din kropp. Klassen bygger upp din styrka i kroppen och hela kroppen får dansa från första till sista övning.

Fusion

Fusion är ett samlingsnamn där man dansar och tränar på flera olika grundtekniker och danstilar ex. moderna & nutida dans, jazzdans samt influenser av hiphop. Danstil kan växla terminsvis och i block och vi utgår ifrån elevernas behov, utveckling och önskan.

Kontakt

Vid frågor om danskurserna var god kontakta dansansvarig
Linnéa Bildtse Gustafsson linnea.gustafsson@vanersborg.se

För frågor om avgifter, anmälan och avanmälan var god kontakta Musik- och kulturskolans expedition e-post: gunvor.eriksson@vanersborg.se

Sagt av elever i dansgrupperna på Musik- och kulturskolan:

”Dansen gör mig glad, vi har så bra gemenskap!”

”Vi lär oss nya saker varje termin!”

”Direkt efter lektionen längtar jag redan efter nästa vecka! Jag vill dansa varje dag!”

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 juni 2024