Gå till innehåll

Verktygsfält

Bli en energistjärna!

Hjälp oss att nå Sveriges energimål genom att bli en stjärna på energi! Kommunen har tagit fram en energistjärna för att visa på några energismarta tips:

1. Välj miljömärkt el

Många elbolag kan erbjuda förnyelsebar energi till sina kunder. Fråga din elleverantör om du kan köpa miljömärkt el av dem.

2. Sätt upp solpanel på taket

Om du bor i bostadsrätt eller eget hus kan det vara en lönsam affär att tillverka din egen el.

3. Ta cykeln till jobbet

Förbättra din hälsa och spara energi genom att cykla istället för att ta bilen. Vänersborg satsar mycket på cykling. Vi bygger ut och förbättrar cykelvägnätet, har tagit fram en ny cykelkarta och arrangerar också andra aktviteter som genomförs kopplat till cykling, håll dig uppdaterad på kommunens nyhetssida!

4. Samåk med grannen

Den största miljöbelastningen från maten vi köper består av vår resa till och från affären. Kanske det blir roligare att veckohandla om man åker tillsammans med grannen?

5. Leta energitjuvar i hemmet

Spara energi och pengar genom att spara el i hemmet. Naturskyddsföreningen har tagit fram en rad tips på hur du kan jaga energitjuvar i hemmet.

6. Prova något vegetariskt

Man behöver inte bli vegetarian för att man äter grönt ibland. Prova att blanda i lite bönor eller rivna morötter och se om någon märker skillnad! En annan viktig aspekt av att äta klimatsmart är att inte slänga mat. Är du bra på att ta hand om dina matrester? Ge dig själv en klapp på axeln, du är en miljöhjälte!

Vill du ha mer information och råd om hur du kan spara energi och bli mer klimatsmart så är du välkommen att kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 februari 2024