Gå till innehåll

Verktygsfält

Verktygsfält

Drickvattenkvalité

Dricksvattnet från kommunens vattenverk klassas som livsmedel och håller mycket hög och jämn kvalité.

Vattnet uppfyller med bred marginal de kvalitetskrav som Livsmedelsverket ställer på dricksvattnen för hushållsändamål. Observera att det är endast kallvatten som räkna som livsmedel, inte varmvatten.

Använd inte varmvatten till matlagning p g a ökad risk för bakterier och kopparhalt om du har kopparrör. Ta för vana att alltid spola ur vattnet som stått i ledningen över natten eller när du varit bortrest.

Vattenkvalitén kontrolleras dagligen vid vattenverken. Dessutom sänds flera vattenprover per månad till ett ackrediterat laboratorium för analys, både från råvattentäkt, vattenverk, ledningsnät och hemma hos användare.

Vattentryck

Kretslopp & Vatten garanterar inte ett visst tryck, men i praktiken är trycket på ca 4 kg/cm³ eller 4 bar.

Klorering

På vintern behöver Kretslopp & Vatten inte dosera lika mycket klor som på sommaren eftersom vattentemperaturen är lägre. Men trots det är det fler som upplever att vattnet luktar just klor på vintern.

Det finns två anledningar till detta, dels att kloret ”överlever” längre när vattentemperaturen är lägre och dels att när det kalla vattnet värms i ledningarna i din fastighet så kan inte vattnet hålla lika mycket klor. När trycket då släpper, det vill säga när du öppnar kranen, avges denna mängd klor vilket du kan uppfatta om du har en känslig näsa.

Varför doserar Kretslopp & Vatten klor?

Kretslopp & Vatten tillsätter en liten mängd klordioxid till dricksvattnet eftersom Livsmedelsverkets föreskrifter kräver det. Klordioxid används för att dämpa och förhindra tillväxt av bakterier i ledningsnätet.

Mängden klor mäts som kloröverskott och regleras i Livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten. Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dosering av tvätt- och diskmedel

Doseringsmängden av tvätt- och diskmedel är beroende på vattnets hårdhet och pH. Mycket hårt vatten kräver högre dosering, medan ett mjukt vatten kräver låg dosering. Vattnet som levereras till abonnenter i Vänersborg och Vargön är mjukt 4-5 °dh. I Frändefors och Brålanda är vattnet mycket mjukt till mjukt, 1,5 - 4 °dh. Läs på förpackningen för rätt dosering av tvätt- och diskmedel.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 november 2023