Gå till innehåll

Verktygsfält

Mat i hemmet - matdistribution

Husmanskost pannbiff

Vänersborgs kommun tillagar dagligen mat till ca 210 hemmaboende kunder. Maten levereras kyld i enportionsformar. Fördelen med kyld mat är att du har möjlighet att välja mellan flera maträtter och styra över när du vill äta din mat.

Om du önskar att få maträtterna hemleverade kontaktar du Biståndsenheten på Socialförvaltningen som då gör en bedömning av ditt behov.

Kontaktuppgifter och ansökan om matlådor/ matdistribution finner du här

Du beställer måltider via en matsedel och har då 20 olika kombinationer av maträtter att välja på. Behöver du stöd att beställa maten kan du få hjälp av hemtjänsten.

Du beställer 5 eller 7 rätter beroende på vilken abonnemang du har. Det går även att anpassa antal rätter om man är på daglig verksamhet.

Ja, du beställer de rätter du vill ha helt efter dina önskemål. Du kan t.ex. ta 4 portioner av samma rätt om du så önskar.

Maten tillagas och förpackas på Ondenköket i Vänersborgs kommun.

Maträtterna är portionsförpackade. Förpackningarna är tillverkade av miljövänligt material och sorteras som brännbart avfall.

Du får leverans 1 gång per vecka på bestämd dag, av hemtjänsten. Maten levereras med kylbil och packas upp i befintligt kylskåp i hemmet.

Matportionslådorna ska förvaras under 6 plusgrader.

Om du har öppnat en matlåda bör du äta upp den samma dag.

Du värmer maten i din micro. Anvisningar för uppvärmning finns på förpackningen.

Från det att maten packas håller den i 14 dagar. Maten är packad i modifierad atmosfär, såsom tex skinka, skivad ost. Detta för att maten ska ha en bättre hållbarhet. På alla lådor finns det datum för sista förbrukningsdag. Livsmedel anses inte vara säkra att äta efter sista förbrukningsdag.

Efter tillagning snabbkyls maten till 3-4 grader. För att därefter förpackas i enportionsformar. Vid förpackningen tar man ut syret och tillsätter såkallad livsmedelsgas.

Mestadels är det husmanskost.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 juli 2023