Gå till innehåll

Verktygsfält

En vecka fri från våld

20–28 november 2024, deltar Vänersborgs kommun i det nationella initiativet ”En vecka fri från våld”, som belyser det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer.

Under veckan arrangeras en mängd olika aktiviteter som du är välkommen att delta i. Det blir bland annat bio, föreläsningar och ljusmanifestation mot våld i nära relationer med fackeltåg.

Veckans program hittar du här nedan. Sidan uppdateras kontinuerligt och ändringar kan ske med kort varsel, så kika gärna in här innan du ska delta på en aktivitet så att du alltid har den senaste informationen!

Samverkansgruppen och nätverket mot våld i nära relation bjuder in till digital lunchföreläsning:

Erfarenheter av våld i hbtqi-personers nära relationer–
Det här är bra att veta!

Våld kan ta sig olika uttryck, till exempel sexuellt, ekonomiskt, fysiskt och psykiskt. Hbtqi-personer utsätts för samma former av våld i nära relation som heterosexuella men möter också andra typer av våld specifikt kopplade till hbtqi-erfarenheter. Det kan exempelvis handla om att våldsutövaren angriper personens identitet genom att nedvärdera och använda bi-, trans- eller homofoba skällsord. Att utsättas för denna typ av kränkning kan förstärka en internaliserad homo-bi- eller transfobi, något som många hbtq-personer bär på.

Föreläsare är Hanna Svanberg som jobbar på RFSL som processledare och utbildare.

Onsdagen den 20 november 2024 kl. 12.15-13.00

Digitalt via teams. Länken mailas ut till anmälda dagen innan föreläsningen
Föreläsningen är gratis. Anmäl dig via e-post till: anne.ekstedt@vanersborg.se


Christoffer Bohman: Hundra in i döden

Sverige står inför en allvarlig kris med över 30 000 personer involverade i gängkriminalitet och allt fler unga som dras in. Prognosen om 27 000
anstaltsplatser år 2033, jämfört med dagens 9 000, är orealistisk. Vi måste agera nu, och brottsbekämpning kan inte vara vårt enda verktyg.

Christoffer Bohman, som växte upp i Ronna i Södertälje, har arbetat som polischef i flera av Sveriges mest våldsdrabbade områden. Efter att ha lämnat
polisyrket 2023 har han ägnat sig åt att motverka den negativa utvecklingen på andra sätt genom stiftelsen Idéer för livet. I sin bok, "Hundra in i döden
– en polischefs berättelse om ett urspårat gängvåld" (augusti 2024), ger han en inblick i den råa verkligheten bakom rubrikerna.

I sin föreläsning tar Christoffer med åhörarna på en resa genom Sveriges kamp mot gängvåldet och den organiserade brottsligheten. Han delar insikter och
konkreta förslag för att hantera de 30 000 involverade, varav 11 000 är barn, och förhindra rekrytering av nya generationer. Oavsett om du arbetar med dessa frågor, är en medborgare eller förälder som oroar dig kommer du att få värdefulla verktyg för att tillsammans bryta våldsspiralen och bidra till förändring.

Onsdagen den 20 november 2024 kl. 12.00 – 13.00
Digitalt via Zoom. Anmäl dig senast 18 november 2024 – klicka
här: https://form.typeform.com/to/VGXMi4uv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för
anmälan.

Utvecklingsmöjligheter inom rättsväsendet: våld i nära relationer och hedersrelaterat våld

Hur kan rättsväsendet förbättras för att hantera våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck? Vilken utvecklingspotential finns?

Torsten Angervåg, chefsåklagare vid Åklagarmyndighetens verksledning, inleder med att diskutera behovet av förändringar: Behöver lagstiftningen justeras, eller kan förbättringar göras genom att tillämpa nuvarande lagar på nya sätt?

Därefter tar Malin Bengtsson, projektledare för EUprojektet COVIS och samordnare för Stöd i domstol vid Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt, vid och presenterar konkreta förslag för att skapa en tryggare och mer rättssäker domstolsmiljö.

Torsdag den 21 november 2024 kl. 12.00 – 13.00
Digitalt via Zoom. Anmäl dig senast den 19 november 2024 – klicka
här: https://form.typeform.com/to/ZmeUIfma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för
anmälan.

Gratis bio på Orange day! Välkommen att se filmen ”Det slutar med oss”

Som en del i Vänersborgs kommuns uppmärksammande av det nationella initiativet ”En vecka fri från våld” bjuder kommunen in till gratis filmvisning av den aktuella filmen ”Det slutar med oss”. Välkommen måndag 25 november kl. 18.30 till Biograf Saga, Edsgatan 12A, Vänersborg.

Då platserna är begränsade behöver du anmäla dig till filmvisningen via e-post till anne.ekstedt@vanersborg.se senast onsdag 20 november. Först till kvarn gäller!

Om filmen ”Det slutar med oss”

Lily Bloom övervinner en traumatisk barndom och skapar sig ett nytt liv i Boston och uppfyller sin dröm om att öppna eget. Ett möte med den charmige hjärnkirurgen Ryle Kincaid tänder en gnista men allteftersom de blir mer och mer förälskade börjar Lily se sidor av Ryle som påminner om hennes föräldrars förhållande. När Lilys första kärlek Atlas Corrigan plötsligt dyker upp vänds hennes relation med Ryle upp och ner. Lily inser att hon måste våga lita på själv för att våga göra ett omöjligt val för sin framtid.

Filmen är baserad på Colleen Hoovers bok med samma namn och med originaltiteln ”It ends with us”.

Åldersgräns: Från 11 år (får ses med vuxen från 7 år)

Längd: 2 timmar 10 minuter

Regi: Justin Baldoni

Skådespelare: Blake Lively, Jenny Slate, Brandon Sklenar och Justin Baldoni

Språk: Engelska

Text: Svenska

Arrangör
Vänersborgs kommun, Rådet för hälsa och social hållbarhet och Nätverk mot våld i nära relation Vänersborg

Torsdag den 28 november kl. 17.15-18 anordnar Nätverket mot våld i nära relation Vänersborg en ljusmanifestation mot våld i nära relation. Vi inleder på scenen i gågatekrysset kl. 17.15 med tal från kommunen, organisationer och föreningar samtidigt som det delas ut information. Vi går sedan fackeltåg till Plantaget där vi tänder ett ljushjärta. Ljusmanifestationen och En vecka fri från våld i Vänersborgs kommun avslutas med en hemlig talare.

Därefter är det invigning av Vintertid i Vänersborg och grantändning.

Under vecka 47 hissar kommunen också ”Stoppa våld i nära relation”-flaggor på flera platser i Vänersborg för att uppmärksamma både det nationella initiativet och det våldsförebyggande arbete som kommunen tillsammans med andra aktörer bedriver. Budskapet kommer också att synas på andra platser.

Nationellt leds initiativet ”En vecka fri från våld” av riksorganisationerna Unizon och MÄN med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Syftet med initiativet är att uppmärksamma det omfattande samhällsproblem som våld i nära relationer utgör och hur vi tillsammans kan sprida kunskap om att våld går att förebygga. Internationellt uppmärksammas veckan under namnet Orange Week.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 november 2024