Gå till innehåll

Verktygsfält

Kommande utställningar

Film, film och mera film är årets tema 2023. Under våren och sommaren 2023 möter du videokonstnärer och en sommarsalong med filmtema i konsthallen.

Sommarsalong 2023 - Mise-en-scéne

28 juni - 26 augusti

Utställningsbild

Årets tema: Mise-en-scène

Årets sommarsalong knyter an till film då Vänersborg är årets filmkommun 2023. Inlämning för sommarsalongen görs på Vänersborgs konsthall den 20-21 juni.

Vad betyder Mise-en-scéne?

Mise-en-scène översätts bäst med ordet iscensättning. Uttrycket är franskt och är ursprungligen en teaterterm som betyder "placera på scen". Frasen är en sammanfattande filmterm av en iscensättning av någonting, till exempel den fysiska miljön i vilket en händelse äger rum. 

"Mise-en-scène" började användas av tidiga franska filmkritiker när filmen kom i början på 1900-talet. Mise-en-scène refererar till allt som syns framför kameran och hur det är utformat - allt i bilden. Från regissörens kontroll, till utformning av skådespelarnas rörelse och all interaktion med det som finns i bilden som klädsel, rekvisita, miljö och ljussättning. Även kamerarörelse, kameravinkel, bildkomposition och bildutsnitt ingår i uttrycket.

Då man nämner frasen mise-en-scène menas oftast filmens stilgrepp och därigenom regissörens kontroll genom sin regi att förverkliga sin vision.

I sommar blir konsthallen Vänersborgs plats att visa upp iscensättningar. Välkomna till sommarens Mise-en-scène.

Kvalifikationer för att delta i sommarsalong 2023

  • Konstverket ska ha tydlig koppling till temat Mise-en-scéne.

  • Inlämningsblanketten ska vara korrekt ifylld och du hittar den här på sidan inom kort för att ladda ner och fylla i.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 mars 2023