Gå till innehåll

Verktygsfält

Europaparlamentsval 2024

Söndagen den 9 juni

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati. Valsystemet grundar sig på allmän och lika rösträtt och att valen ska vara fria, hemliga och direkta.

Val till Europaparlamentet hålls i juni vart femte år. I år är det val den 9 juni.

Vallokalerna är öppna mellan kl. 08.00 och 21.00. På ditt röstkort hittar du adressen till din vallokal.

Klockan 21.00 avslutas röstningen och rösterna börjar räknas i vallokalen. Resultaten från valnatten är preliminära.

Du kan också rösta före valdagen. Förtidsröstningen börjar 22 maj. I Vänersborgs kommun kommer du att kunna förtidsrösta i Arena Vänersborg, Huvudbiblioteket, Vargöns bibliotek och Brålanda bibliotek. Observera att förtidsröstningslokalerna har olika öppettider. Läs mer på förtidsröstningens egen sida.

Röstkort

Du som har rösträtt får ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Senast 22 maj ska du ha fått det med posten. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider.

Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta i Sverige. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal.

Om du röstar i din vallokal är röstkort inte ett krav, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Om du tappat bort ditt röstkort, eller inte fått något, kan du få ett nytt. Hör då av dig till Valmyndigheten eller valkansliet i Vänersborgs kommun.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 maj 2024