Gå till innehåll

Verktygsfält

Integration - Så kan du hjälpa till

Flyktingsituationen berör. Många Vänersborgare undrar hur de kan hjälpa till.

Det finns flera olika sätt. Du kan till exempel bli familjehem, kontaktperson eller god man. Eller engagera dig ideellt eller bli kompis med någon som just kommit hit.

Restad Gård

Sveriges största asylboende ligger på Restad Gård i Vänersborg. Tack vare insatser av många frivilliga krafter och organisationer har det blivit ett föredöme och fått beröm av både kungen och ministrar. Men det behövs alltid fler hjälpande händer.

Kontakt till Restad Gård:
Carl Thunberg, tfn 076-900 27 95, e-post: calle@restadgard.se

Support Group - Restad Gård 

Support Group är en samverkansgrupp där svenskar och flyktingar tillsammans hjälper och stödjer de boende på Restad Gård.

Vill du skänka kläder, husgeråd, möbler och cyklar?

Support Group – Restad Gårds hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Support Group – Restad Gårds facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vänersborgs kommun

Ta emot barn som familjehem

Kan du tänka dig att erbjuda barn och ungdomar en fast punkt i tillvaron och hjälpa dem att känna sig hemma i i Sverige? Att vara familjehem innebär att du och din familj tar emot barn och ungdomar i ert hem under längre eller kortare tid.
Läs mer om att ta emot barn som familjehem

God man för ensamkommande barn

Barn som av flyktingskäl eller av andra skäl kommer till Sverige utan sina föräldrar och vill ansöka om uppehållstillstånd skall skyndsamt förses med en god man som träder i såväl barnets förmyndares som vårdnadshavares ställe. God man ska även förordnas om föräldrar eller annan vuxen person av olika skäl inte längre kan ta tillvara barnets rätt. Gode mannen skall vara det nav kring vilket barnets angelägenheter samordnas. Om barnet senare får uppehållstillstånd skall en särskilt förordnad vårdnadshavare istället utses. Godmanskapet är alltså en tillfällig lösning i avvaktan på Migrationsverkets beslut.
Här kan du läsa mer om god man för ensamkommande barn och fylla i en intresseanmälan

Hjälporganisationer

Röda korset

I Vänersborg finns Sveriges största asylboende med plats för drygt 1100 asylsökande där ca en tredjedel är barn och ungdomar. Röda Korsets verksamhet finns i aktivitetshuset Hus 20 på Restad gård. Där samarbetar vi med andra viktiga organisationer såsom Rädda Barnen, Support group, och Grupp av knoppar.

För mer info besök Röda Korsets hemsida om integration i Vänersborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Röda Korset har även verksamhet centralt i Vänersborg i Röda Korsets hus och Röda Korsets second hand butik. Volontärer är viktiga i vår verksamhet och är du intresserad av att få veta mer om Röda Korsets verksamhet i Vänersborg, kanske bli volontär, kontakta oss gärna: vanersborg@redcross.se

Rädda Barnen

Rädda Barnen är en organisation som arbetar för barns rättigheter i Sverige och i världen. Rädda Barnen finns i Vänersborg och verkar lokalt för att barns rättigheter ska tillgodoses.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 januari 2024